Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Когато се регистрирах в платформата "Идеалният кандидат", нямаше как да не забележа колко по-различен подход са решили да използват създателите. За мен този вариант е много по-добър от класическото CV, при което я няма тази възможност да усетиш как един човек разсъждава, какви са нагласите и мненията му по важни въпроси. Определено оценявам иновативните начини за изграждане на автобиография, като смятам, че по този начин е много по-полезно да се сдобием с нужната и правилна информация като работодатели, а и е по-ефективно и резултатно, ако сме от страната на търсещия работа", споделя Александра Станкова, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Кой е тя?

Аз съм Александра Станкова на 21 години от град Петрич. Студентка съм в Софийски университет "Св. Климент Охридски", специалност "Българска филология". На финалната права на трети курс съм и ми остава само една година от това приключение.

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

За "Идеалният кандидат" разбрах от социалните мрежи и тъй като съм на мнение, че стажовете дават прекрасна възможност на младите хора да се ориентират в каква сфера искат да продължат развитието си, да открият своето поприще или да преценят позицията отговаря ли на очакванията им, реших да се запиша и при подходяща позиция да се възползвам от възможността за стаж.

Когато се регистрирах в платформата, нямаше как да не забележа колко по-различен подход са решили да използват създателите. За мен този вариант е много по-добър от класическото CV, при което я няма тази възможност да усетиш как един човек разсъждава, какви са нагласите и мненията му по важни въпроси. Определено оценявам иновативните начини за изграждане на автобиография, като смятам, че по този начин е много по-полезно да се сдобием с нужната и правилна информация като работодатели, а и е по-ефективно и резултатно, ако сме от страната на търсещия работа.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Относно кога е най-правилно да се започне "издирването" на стаж - според мен е строго индивидуално. Може би поне първата половина от студентството трябва да си бъде насочена единствено към него, за да се мобилизираш в новата обстановка и да "влезеш в час". След това, ако и специалността позволява да се отдели такова време, мисля че е добре поне да се ориентираме към определена област. Аз започнах активно да търся стаж към края на 2-ри курс и мисля, че това беше най-добрият период за мен и времето, с което разполагам.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Вероятно най-голям проблем при всички винаги се оказва съчетаването на университета и стажа. Забелязвам обаче, че все повече работодатели дават възможността за гъвкаво работно време и се съобразяват със заетостта на студента в университета. Отново много зависи какво учиш, защото някои специалности наистина изискват да насочиш цялото си внимание към тях. Динамичността на големия град също оказва влияние и "скъсява" свободното ни време, а за младия човек понякога се оказва невъзможно да привикне към тази натовареност.

Как си представяш идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Спрямо моя опит, стажът е напълно достатъчен, за да ти даде основите за бъдещата работа, ако решиш, че е подходяща за теб и искаш да продължиш да се развиваш в тази насока. В рамките на няколко месеца можеш да се сблъскаш с всеки елемент от работния процес и да прецениш би ли се справил с това като постоянна работа. Също така, стажът, особено ако е първи, те учи на търпение, на постоянство и разбира се, ти вдъхва увереност и опит.

Идеалният стаж за мен е на място, където колегите се опитват да ти помогнат и да предадат част от знанията си, а не гледат на теб със снизхождение, защото тепърва навлизаш в тяхната материя. Може би това е един от основните фактори за мен, а оттук нататък - от всеки стаж има както позитиви, така и негативи, но важното е, че и двете са от полза за бъдещото ти кариерно ориентиране.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

В много от обявите в днешно време забелязвам, че се набляга на това какво се изисква да умее "перфектно" кандидатът и какви ще са немалкото му задължения, докато в същото време почти никоя фирма не представя какво в замяна предоставя тя на служителя - обстановка, екип, обучения и други предимства. Прави добро впечатление, когато в обявата се представя и самата фирма и какво един служител може да извлече от нея не само материално. Бих акцентирала именно върху това, за да привлека млади хора, търсещи работодатели, които реално да ценят уменията им.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Първите стъпки в кариерното развитие, разбира се, са важни, защото са първи, но не бих казала, че трябва да са определящи за последващото ни развитие. Много често първите стъпки не са и най-правилните. Но те са именно за тази цел - да пробваме, да се престрашим и да разберем кое е подходящо за нас. Много по-добре е да се провалим и да започнем всичко отначало, отколкото вътрешно да усещаме, че не сме особено удовлетворени, но от страх да залагаме на сигурността и да не променяме нищо.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката в това, което учите?

Много зависи от самия университет и специалността, която ще изберем. Някои дисциплини не са обвързани до такава степен с практически упражнения, докато пък при други точно те предобладават. Все пак мисля, че българските университети има какво да направят в тази насока. Спрямо моята специалност мога да кажа, че определените практически занятия са достатъчни, за да усетим значимостта на преподавателската професия и да вникнем донякъде в нейната същност.

Каква е значимостта на семейството, за да бъдем успешни?

Тук отговорът не е еднозначен и отново много зависи какво е семейството. Има случаи, в които родителите искат да определят бъдещето на децата си, което със сигурност не е най-добрият вариант. Аз се радвам, че моите родители винаги са ме оставяли да вземам важните решения за живота си сама и ме подкрепят във всяко начинание. Но, ако си достатъчно мотивиран и преследваш целите си със страст, едва ли нещо може да ти повлияе. Все пак хубаво е да знаеш, че има хора, които винаги ще са до теб.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Влиянието на приятелската компания дори бих казала, че е най-голямо в живота на младите. Много от нас пренебрегват потенциала си в името на забавленията и създаването на незабравими преживявания. За мен също беше изключително трудно да имам волята да откажа излизане с приятели, защото имам задължения от университета или работата. Не е приятно да знаеш, че всичките ти приятели се забавляват, а ти да си залегнал над учебниците. Но в един момент си даваш сметка, че това са компромисите, които правиш в името на успеха и на бъдещето си. Реших, че трябва да приоритизирам нещата в живота си и да преценя кое ще е по-полезно за бъдещото ми Аз. Повярвайте, заслужава си всички усилия!

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Каквото и да се случва в нашата мила държава сега, аз не мога да се откъсна от нея и вярвам, че също има много млади и будни хора, с които да положим основите на една по-добра, по-развита и благосклонна към народа си България.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Ако някой е стигнал до края на това интервю, то със сигурност е достатъчно мотивиран и обмисля каква да е първата стъпка, която да предприеме. Моят съвет е: Пробвайте!

Няма нищо страшно в това да се провалите, позицията да не ви хареса или да сменяте работата си - много по-страшно е сами да разрушавате потенциала си, защото ще загубите "сигурното". Преминете през няколко различни стажа, записвайте се на полезни курсове, посещавайте семинари и събития, свързани със сферата, в която искате да се развивате - натрупаните знания и опит от тези действия сами ще ви насочат към правилния път.