WorkTalent.com е новата платформа на Dir.bg за търсене и предлагане на работа и стаж.

В желанието ни да улесним комуникацията между кандидатите за нова работа и компаниите работодатели, ще се опитаме да намерим отговор на въпроса: Колко често трябва да сменяме работното си място?

Според вашите отговори в поредната ни анкета за предизвикателствата на работното ни място, ситуацията изглежда по следния начин:

  • - 40% споделят, че докато сме напълно удовлетворени на едно работно място, не е необходимо да мислим за смяна
  • - 34% пък смятат, че когато изгубим мотивация и вече не ходим с удоволствие на работа, трябва веднага да търсим промяна, независимо от колко време работим там
  • - 16% са категорични, че работа на едно място под 5 години не звучи сериозно
  • - 10% казват, че две години в една и съща компания са пределно достатъчни, за да обмислим следваща кариерна стъпка

Какво си мислят и правят обичайно служителите на една компания?

Както много други събития в живота, така и това колко често и през какъв период трябва да променяме работното си място, обичайно зависи от собствените ни нужди и предпочитания за нашата роля. Но, ако трябва да вземете все пак някакво решение и да си отговорите на въпроса -кога е подходящият момент за промяна, то отговорът би зависел от вашата готовност да работите на различната позиция, която приемате за по-удовлетворяваща и предизвикателна. Реално погледнато, във вашите очи честата смяна на работа е свързана с непрестанни опити да откриете подходящото за вас работно място или пък да бъдете водени от идеята за по-бързо развитие в йерархията, както и по-високо и справедливо възнаграждение.

Как обаче изглежда всичко в очите на компаниите?

Експертите казват, че от гледна точка на работодателите, част от тях се интересуват повече от професионалната подготовка на кандидатите, отколкото от времевата рамка, в която те сменят работното място. Други смятат за несериозно, ако човек сменя работата си през по-малко от една или две години. Трети пък мислят, че не сте ли работил повече от 5 години в една компания, то вие със сигурност не сте техния човек. Само по себе си оставането на една и съща позиция за по-дълъг период от време дава сигнал на работодателите, че имате желание да научите повече неща и да доразвиете силните си страни.

Експертите твърдят, че ако се чувствате щастливи с ролята, която изпълнявате в настоящата си компания, то въобще не е нужно да мислите за нова работа, докато това условие рязко не се промени. Няма нищо лошо в това и една смяна да бъде през период, по-дълъг от 10 години. Или генерално казано - не мислете за промяна дотогава, докогато ходите на удоволствие на работа и влагате страст и позитивна емоция.

Публикацията е предоставена от WorkTalent.com