WorkTalent.com е новата платформа на Dir.bg за търсене и предлагане на работа и стаж.

В желанието ни да ви даваме постоянни кариерни съвети, които да ви накарат сериозно да се замислите за своя кариерен път и степен на развитие, днес ще разгледаме темата за момента и сигналите, които ни подсказват, че промяната на работното ни място вече е на дневен ред.

Според експертите, във всеки един момент от кариерата си трябва да можете да назовете три неща, които да ви отговорят на въпроса дали се развивате в правилната посока:

  • да знаете кои са основните ви ценности и какво ви мотивира да искате да работите точно определено нещо
  • да знаете какви умения и способности са ви необходими, за да бъдете успешни сега и в бъдеще и да създадете план за изграждането им
  • да знаете кой може да ви помогне да продължите напред по пътя си и да помислите как да развиете тези взаимоотношения

Как обаче да разберете - кога е настъпил моментът за смяна на работното ви място?

Има няколко ясни знака, че е време да помислите за промяна:

Токсична работна среда (вижте материал и по тази тема)

Ако работата се отразява на вашето здраве, то това ви дава изключително ясен сигнал, че нямате повод да останете на това работно място нито ден повече. Дори финансовият фактор да е наред, той няма да ви помогне за да промените цялостното си отношение и приемане на обстановката. Почти сигурно е, че тя няма да се промени.

Установявате, че вече не научавате нищо ново на настоящото работно място

Когато се окаже, че вече ви липсва предизвикателство, всичко ви се струва прекалено лесно и го вършите бързо е време за промяна - и за вас и дори за вашата компания, която ще се нуждае от друг, по-свеж и мотивиран служител.

Не виждате никаква ясна перспектива в краткосрочен и дългосрочен план

Ако вие имате амбицията постоянно да се развивате, подобен извод ще ви извади от комфортната зона и ще потърсите задължителна промяна. В такъв момент е добре правилно да анализирате ситуацията и да начертаете ясни следващи стъпки и къде и с кого да ги извършите, за да се развиете кариерно.

Убедени сте, че искате да направите нещо различно и предизвикателно

Можете да поискате нещо съвсем ново или просто да преоткриете отминала страст. Загубите ли предизвикателството си на работното място, стартирайте с промяната незабавно и се огледайте за нови възможности.

Промяната често се възприема като нова задача, нов проект, нов начин да развиете уменията си и да бъдете предизвикан. Научете се да инвестирате времето си в полезни неща, които да ви добавят стойност и да дадат смисъл на деня ви.

Публикацията е предоставена от WorkTalent.com