WorkTalent.com е новата платформа на Dir.bg за търсене и предлагане на работа и стаж.

В желанието ни да се опитаме да подобрим комуникационната среда между работодател и кандидат, ви попитахме в поредната ни анкета за предизвикателствата на работното ни място:

Какво постигнато ни кара да се чувстваме успешни в кариерата?

За да коментираме темата и резултатите от анкетата, от WorkTalent.com се обърнахме за експертно мнение към Николай Николов, HR професионалист и консултант с над 20 годишен опит в областта.

Г-н Николов, 41% от хората отговарят, че успешната кариера означава да си изградил печеливш собствен бизнес. Очевидно хората смятат, че да управляваш и да се грижиш за това е по-лесно? Как бихте коментирал подобен отговор?

Определено изграждането на бизнес, особено собствен, е равнозначно на успешна кариера. За мнозина това се оказва трудно, а някои пък успяват с повече от един такъв. Смятам, че да се грижиш за собствения бизнес, особено за малък такъв не е никак лесно. Най-трудно е в началото, когато е въпрос на оцеляване, преди да се е утвърдил. С течение на времето, ако той се окаже успешен, е възможно да успееш да делегираш задачи и в известна степен бизнесът да функционира относително независимо от създателя си. Моят коментар на този висок процент отговори е, че голяма част от отговорилите не са достигнали това ниво, желаят го и смятат за високо постижение изграждането на собствена компания. Смятам, че реално много по-малък процент от далите такъв отговор реално могат да се похвалят с такива постижения.

Други 29% споделят, че за тях да растеж в йерархията е основен показател за успех. Като човек, който дълги години се занимава с подбор на кадри, бихте ли ни дал идея как се тълкуват описаните преминати позиции в едно CV и какво разбираме от тяхното съдържание?

Тук, в тази група аз виждам хора с по-различни ценности. За тях водеща е трудовата етика, принадлежността към корпоративен тип мислене, дългосрочно планиране на личния фокус, компетенции и умения. Възможно е към тази група да принадлежат представители на поколението на бейби бумърите, и на X и У. Склонността да търсят сигурност и предвидимост в кариерата в никакъв случай не е лошо, напротив - благодарение на такива хора функционират големите организации, институциите и държавността. Икономиката и бизнесът имат нужда от поддържане на здравословно съотношение между предприемачи и служители. Традиционното разбиране за кариерен "ръст" в едно СВ е ясно проследимата промяна към по-висока позиция в по-значима компания, с повече отговорности и по-голям екип. То вече далеч не е така популярно и за много работещи успехът означава и хоризонтална промяна, преминаване през разнообразни роли и функции, през лично професионално обогатяване, както и колекция на портфолио от проекти, професионални експерименти и авантюри. От гледна точка на подбиращ персонал по-лесно е да наложим шаблон върху професионалист с ясни кариерни стъпки, професионални етапи, умения и опит. В реалния живот на наемащ или консултант все по-рядко попадам на такива хора и се налага вземане на решение да открия и подкрепя неоценен потенциал, на кариерен трансфер в различен бранш, особено при наемане в нововъзникващи бизнес сфери с висока динамика. Нормално е кандидатите да не се интересуват от работа, която вече са извършвали и им е омръзнала, а да търсят разнообразие и нови умения и самоусъвършенстване.

21% са на мнение, че имат ли ръст в заплатата, стават все по-успешни. Има ли такава корелация и вярно ли е твърдението?

Не мисля, че има вярно или невярно твърдение. След като са посочили такъв отговор, явно има немалка група от хора, които смятат така. Отговорът може да се тълкува, че ръстът на заплатата е награда за постигнатите резултати и за постижения в работата, особено ако увеличението е за една и съща длъжност. Ръстът в заплатата носи удовлетворение и мотивация. От друга гледна точка повишеното възнаграждение може да е в сектор с голямо търсене на кадри и да не е свързано с успех на конкретния професионалист, а да следва определен тренд в икономиката и пазара на труда. Съществуват компании, които нямат възможност от увеличение на служителските възнаграждения и мотивират персонала си с друг тип стимули - обучения, професионална ротация, участие в проекти и друг тип подкрепа на професионалното развитие. Това не прави по-малко успешни техните служители.

9% от анкетираните отделят внимание на имиджа на компаниите, в които изпълняват работните си ангажименти. По-дългото пребиваване в подобни компании, счита ли се за успех?

Такъв тип отговори са характерни за хора в началото на професионалната си кариера или чиито ценности са още в етап на утвърждаване. Това означава да се идентифицират във висока степен с мисията и каузата на работодателя си или да са новатори и да работят в иновативни и създаващи трендовете бизнеси. На по-дългото пребиваване може да се гледа от различен ъгъл. От една страна то е признак за лоялност, професионална осъзнатост и устойчивост. От друга - може да говори за липса на амбиция, за стереотипност и невъзприемчивост към нови роли и задачи. Всичко зависи от съдържанието на професионалната роля, развитието на уменията и постигнатите резултати.

Какво е Вашето лично разбиране за кариерно успешен човек?

Човек трудно е успешен през целия си живот. Всеки има моменти на възход и признание, както и на трудности и падения. Важно е да умеем да се радваме на професионалните си постижения и да се учим от грешките си и да се усъвършенстваме. Упоритата и последователна работа винаги носи своите резултати, но отнема време. Един от критериите е професионалното признание на общността, в която работим, както и приноса да споделим своя опит и умения с младите професионалисти. Иновацията и приноса за професионалното поприще също носи удовлетворение. Финансовият успех също е важен, за да можем да инвестираме в благополучието, здравето си, семейството, бизнеса и общността.

Кое е по-важно, личното усещане за успех или признанието на други хора?

И двете са важни и трудно могат да съществуват едно без друго, но не бива и да си пречат. Силните личности обикновено имат свои собствени ценности и критерии за успех. Признанието на близкия и по-далечен професионален кръг идва малко по-късно, но пък е много мотивиращо и удовлетворяващо, особено ако целите ни са свързани с някакво обществено благо и е в полза на останалите. В крайна сметка неавтентичното признание на околните трудно може да замени собствената увереност, че работим в правилната посока.

Тъй като сме в дълга поредица от семейни празници, ще завършим днешното ни интервю с въпроса - какво според Вас е влиянието на близките ни върху успехите и неуспехите ни?

Влиянието на близките ни е огромно, дори и да не си даваме сметка за това! Личният ни живот може да оказва и положително, и отрицателно влияние върху професионалния. Подкрепата на семейството дава сили да преодоляваме пречките и трудностите. Те често ни носят вдъхновение и мотивация. Обратното също е в сила - неудовлетвореността, умората, неуспехите могат да изострят или дори да провалят отношенията с любимите ни хора, за което те нямат вина. Близките ни трудно могат да дадат компетентен съвет по отношение работата и професията ни, но могат да ни подкрепят и да ни правят по-уверени и смели, особено в новите начинания.

Публикацията е предоставена от WorkTalent.com - вижте всички актуални обяви за работа и стаж!