WorkTalent.com е новата платформа на Dir.bg за търсене и предлагане на работа и стаж.

В желанието ни да ви даваме постоянни кариерни съвети, които да ви накарат сериозно да се замислите за своя кариерен път и степен на развитие, днес ще разгледаме темата за влиянието и важността на първото ни работно място в процеса на кариерното ни развитие.

Експертите твърдят, че първото ни дългосрочно работно място оказва сериозно влияние върху целият ни кариерен път и е добре внимателно да го подберем. По-смелите коментари дори и слагат отпечатък като "Най-важното решение за кариерата си, което ще вземете в живота си."

В първата ни работа научаваме повече, отколкото сме очаквали. Тя ни помага да направим много изводи, които да ни дадат насоки от какво имаме нужда и по кой път да изберем да тръгнем. Изключително важни са - първият сблъсък с работната среда, възможността да работим в екип, да видим нещата отвътре в една компания, да изградим работни навици, да направим дори и първите си грешки, от които да се учим в бъдеще.

В изключително важни се превръщат хората, с които работим, които срещаме в офиса, а дори и тези, които са свързани със задълженията ни и извън работното място. Трябва да приемем всичко случващо се в първите ни кариерни стъпки като най-добрия семинар, на който ще присъстваме. Целият този процес и събития ни дават повод за размисъл и няколко основни въпроса за нашето настояще и бъдеще :

- Дали сме мечтали да работим в подобна среда?

- Дали искаме да бъде такава и на следващото ни работно място?

- Дали искаме да заимстваме някои от добрите практики и в бъдеще в друга компания?

- Дали и какво бихме искали да променим на следващата си работна спирка?

- Това ли наистина е нашата професия?

- Дали пък не трябва рязко да променим посоката ни на професионалното поле?

- В каква компания искаме да работим, с какви ценности, философия и култура?

- Това ли са нашите очаквания за работа в екип и колеги?

- Това ли са нашите очаквания за ръководители и мениджмънт?

- Как да достигнем по-високо възнаграждение на следващото си стъпало?

Всичките тези въпроси ни мотивират да направим сериозни първоначални изводи за посоката на нашето развитие и очаквания. Трябва да оценим и едно огромно предимство в нашата първа работа - никой няма високи очаквания към нас. Внимателно идентифицирайте и прецизирайте какви умения са ви необходими в следващата ви работа и си задайте въпрос - какво бих могъл да направя в тази работа, за да придобия тези умения?

Експертите наричат първата ни работа "отлична тестова площадка, на която да си научим уроците, както и да придобием увереност при следващи преговори за по-високо възнаграждение."

Изводът: вероятно вашата първа работа няма да е мечтаната ви такава, но определено може да бъде първата ви важна и сериозна стъпка към това да ви отведе там, където искате и заслужавате да бъдете. Научете се да създавате връзки, да увеличавате максимално възможностите си за усвояване на нови умения и не очаквайте успехът да дойде твърде бързо.

Публикацията е предоставена от WorkTalent.com