COVID-19 повлия на много неща - включително на начина, по който ограничихме комуникацията лице в лице. Много интервюта вече се провеждат виртуално, особено в ранните етапи на търсене на кандидати. През последните години онлайн интервютата за работа станаха по-популярни и много компании редовно използват технологиите за провеждането им. Въпреки че онлайн интервютата са подобни на традиционните лични срещи, те имат някои съществени разлики, за които кандидатите трябва да са подготвени.

Подготовка на техниката

Преди уговорката трябва да изпробвате техниката си, чрез която ще се провежда интервюто.По-добре е връзката да бъде осъществена чрез компютър, а не телефон. Задължително трябва да проверите дали камерата и микрофонът работят.

Облечете се професионално

Въпреки че не се срещате лично с интервюиращия, все пак е важно да се обличате професионално. Носете нещо изчистено и делово небрежно. Ако искате, може да проучите дрескода на компанията предварително. Носете хубави панталони и обувки в случай, че трябва да се изправите или да се отдалечите от камерата.

Намерете неутрален фон

Професионалистите смятат, че внимателното отношение към фона е от решаващо значение повече от всеки друг съвет. Спалня с разхвърляно легло, домашен офис, пълен с безпорядък, кухненска маса. Всички тези неща дават информация за вас на интервюиращия и нито една от тях не е добра. Това е не само непрофесионално, но и разсейва интервюиращия, който ще бъде зает да анализира мръсното ви бельо, вместо да слуша какво имате да кажете.

Най-често срещаният съвет: Нека фонът зад вас бъде напълно празен (такъв, който не се съчетава с ризата ви). Също така не бива да се споменава, че това абсолютно не е моментът за любимия ви виртуален фон или какъвто и да е филтър.

Помислете за езика на тялото 

По-трудно е да четете езика на тялото чрез видео, така че бъдете особено наясно с вашите невербални знаци. Не забравяйте да се усмихнете и кимате, когато интервюиращият говори. Седнете изправени и действайте, както бихте направили по време на лично интервю. Очевидно няма да можете да се ръкувате при подписване, така че ще трябва да покажете своя професионализъм и добрите си маниери по други начини.

Имайте резервен план

Технологиите са известни с това, че се повреждат в неудобни моменти. Преди интервюто се свържете с интервюиращия и договорете резервен план в случай на неизправности. Преминаването към телефонно обаждане или пренасрочването за по-късен час са възможни решения при технически затруднения. Не изпадайте в паника, ако софтуерът ви има проблем. Ако проблемът е извън вашия контрол, интервюиращият ще ви разбере.

Мечтаното работно време може да бъде реалност. Разбира се, има много места, които предлагат стаж, защото всички знаем, че все отнякъде трябва да се започне. 

Тук ще намериш над 150 обяви за стажове. Повечето от тях са платени. Можеш да намериш всички обяви тук: www.idealcandidate.bg/stajove.

Запознайте се с възможностите за стаж тук>>

Можете да погледнете Фейсбук страницата на "Идеалният кандидат", за да научите първи за новите обяви.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove