Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Стажът трябва да бъде поне един-два месеца, за да имаш време да се адаптираш и да придобиеш нови умения. Очаквам да имам ментор/колега или колеги, които да ми покажат неща от ежедневната им работа", споделя Радослав Павлов, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Кой е той?

Казвам се Радослав Павлов и съм от Костинброд, но от половин година живея в София. В момента ми предстои да се дипломирам (само дипломната работа ми остана) като бакалавър по публична администрация в ТУ-София.

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

Научих за възможността от социалните мрежи (Facebook), а ме грабна това, че предлагате пълен стаж и човек може наистина да се докосне до определена фирма/бранд/кауза и да види как се случват нещата.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Това е доста интересен въпрос и според мен няма еднозначен отговор, много зависи какво учи човек. Според мен е нормално един студент да започне да търси стажове след втората си година или иначе казано последните две. Аз лично съм имал един стаж в дигитална агенция (за жалост не мога много да се похваля, понеже стажът стана малко фиктивен), иначе съм участвал в доста проекти и инициативи за един ден.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Обичайните проблеми са свързани с време, пари и интереси, поне според мен. Често студентите не са сигурни на къде точно трябва да поемат по ред причини, а и стажовете рядко са платени.

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Стажът трябва да бъде поне един-два месеца, за да имаш време да се адаптираш и да придобиеш нови умения. Очаквам да имам ментор/колега или колеги, които да ми покажат неща от ежедневната им работа.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Бих започнал с уменията, които ще придобият и проектите, върху които ще работят. Бих представил и фирмата, за която ще работят.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Не случайно клишето гласи "всяко начало е важно", първите стъпки са важни, за да могат да ти послужат за успешен старт в кариерата.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

Според мен не дават и не искам много да разсъждавам над този въпрос, мнението ми е по-скоро лошо.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Доста голяма, понеже то заема не малка част от живота ни и от всичко което правим.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Разбира се, човек трябва да може да разграничава работа от забавление. Приятелите винаги оказват влияние и тук мога да цитирам доста неща от една страхотна книга на Джона Бъргър, но в крайна сметка решенията са наши и така трябва да бъде.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Не съм против нито едно от двете. Искам да съм там, където мога да работя мечтаната работа.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Най-вече да са наясно с това какво искат и вече да го преследват.