"CV-то на един кандидат трябва да се откроява - хубав, креативен дизайн, обяснение, а не само изброяване на заемани позиции, трудов стаж, образование и пр. Външният вид създава първото впечатление и трябва да е безупречен - адекватно облечен - нито твърде екстравагантно нито твърде официално, спретнат, с добре почистени обувки, чист. Да бъде усмихнат, приветлив, със самодисциплина - без твърде много емоция", споделя Мария Христова, която е и следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "HR Guest".

Коя е тя?

Д-р. Мария Христова има магистърска степен в специалност Бизнес, Развитие и Администрация на Човешките Ресурси. Има специализация в Париж X Nanterre, по интегриране на хора с физически и психически увреждания. Разработва научен труд на тема Развитие на дуалния кариерен модел в България. В продължение на 14 години, Мария е заемала позиция Търговски Директор в дигитална и маркетингова агенция. Над 4 години е Била е лектор по статистика, а в момента заема позиция на Главен Изпълнителен Директор в Столична Общинска Агенция за Приватизация и Инвестиции, част от общата администрация на Столична община. Тя е резултатно ориентиран специалист в сферата на дигиталните стратегии, иновациите в образователната система и диалога между бизнеса, образованието и администрацията. За Мария мотивиращи са както успехът, така и провалът. Определя се като визионер с положителна нагласа към обстоятелствата около нея, а също и като екипен играч със силно развито чувство за справедливост.

Има ли неудобни и задължителни въпроси по време на интервю и каква продължителност е критерии за проявен интерес към кандидата?

- Каква е мотивацията да иска да започне работа в организацията, в какви други организации е кандидатствал; Опознаваш сравнително бързо кандидата, принципите му ценностната система, ориентацията и посоката, в която желае да се развива.

- Какви са причините за желания за нова работа, защо е напуснал или е бил освободен от предишната. Добива представа дали кандидатът не се е справял и е бил освободен или е имал желание да напусни е какви са били проблемите - конфликтен ли е, търси ли развитие, постоянен ли е и пр.

Кои са най-ценните съвети, които бихте дали на човек, който отива на интервю? Възможен ли е според вас подход, в който изпращате онлайн съветите си към кандидатите предварително за най-важното и през време на самото интервю да видите как се е подготовил наистина?

Проявата на старание, заделено време за подготовка и адекватността са най-съществени. CV-то трябва да се откроява - хубав, креативен дизайн, обяснение, а не само изброяване на заемани позиции, трудов стаж, образование и пр. Външният вид създава първото впечатление и трябва да е безупречен - адекватно облечен - нито твърде екстравагантно нито твърде официално, спретнат, с добре почистени обувки, чист. Да бъде усмихнат, приветлив, със самодисциплина - без твърде много емоция. Добре подготвен по същество, а именно - как неговият опит, познания и експертиза отговарят на необходимите качества и умения за позицията, за която кандидатства.

Колко важно е първото впечатление, когато видите един кандидат, още преди да сте задали въпроси и какви кандидати предпочитате: по-настъпателни или по-спокойни в подхода? Как отчитате фактора моментно Ваше и на кандидата настроение и как това се отразява в процеса на водене на интервю и изводите от него?

Спретнат и адекватен външен вид, стойка на тялото, език на тялото. Ако позицията, за която кандидатства предполага самообладание, то моментното състояние би следвало да е безупречно, в случай че не е необходимо това качество - се има предвид, че при нормални обстоятелства, без стреса от интервюто, затрудненията, които създава ще се преодолеят.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Кое е надделявало досега в опита Ви при избор на кандидат - възнаграждението или желанието за развитие в компанията? Бихте ли назначили кандидат, ако не отговаря на много от условията ви, но виждате сериозен потенциал да навакса и развие липсващото?

Има различни хора и нямам статистика, кое преобладава, има кандидати и от двата вида, но е важно да разбереш каква е мотивацията - за развитие или за заплащане. Заплащането е важно за всички, но тук говорим за един стандарт за мястото, в което живее, под който практически е трудно да се живее. Да, бих назначила такъв кандидат.

Как изглежда идеалният кандидат за работа във вашите очи и разбирания? Кои са трите най-ценни качества, които биха ви впечатлили? В какви корпоративни ценности възпитавате служителите си?

Експертиза, потенциал за развитие и принципност в отношенията на работното място. Корпоративните ценности са - работа в екип, подкрепа и партньорство - не конкуренция, никакви интриги и проблемите се решават като се изговарят.

Какви са впечатленията Ви от стажантските програми във вашата компания? Успявате ли да откриете достатъчно таланти, които да направят първите си кариерни крачки в нея? Какво мислите за новата вълна младежи, които идват от университетите?

Да, попаденията от стажантските програми са точно толкова успешни, колкото и подбора при стандартни кандидати. Да - при нас постоянно има отворени стажантски позиции.

Разкажете ни с няколко думи най-важните акценти от Вашите първи стъпки в кариерата. Ако се върнете назад във времето бихте ли променили нещо? Кой е най-важният момент, който предопределя Вашата кариера?

Започвам отзад напред. Най-важният момент не е момент, а ежедневно взиманите от мен решения, които ме водиха по пътя на кариерната стълба, а именно - постоянна проактивност - търсене на възможности и даване шанс на много и различни предложения, по които работех успоредно, постоянното обучение и усъвършенстване - под формата на формално и неформално обучение. Не съм от хората, които съжаляват за нещо от една страна, а от друга си харесвам кариерата и за това - отговорът ми е не. Позицията, която заемах най-дълго до момента беше "Търговски директор" в дигитална маркетинг агенция - близо 14 години, след като съм останала за дълъг период от време, предполагам е било за добро. Алтернативата ми, за която малко говоря с известно съжаление - беше - кореспондент във в-к "Парижки вести". Бях на 21 години - исках да пътувам, да се срещам с хора, да уча нови неща, което пропуснах и може би мъничко съжалявам на моменти. Липсваше ми кариерна ориентация и всякаква ориентация за живота, за мен това липсва на всеки български подрастващ.

Промениха ли се критериите ви за оценка на работата на настоящи и бъдещи служители в условията на Ковид? Какви политики водите за стиковане на колектива и позитивна работна атмосфера?

Не, причината беше, че работих в структура, която почти не промени начина си на работа.

Кой работен модел предпочита вашата компания - работа в офис, в домашни условия или в зависимост от ангажиментите на всеки един? Очаквате ли след 2-3 години стандартното работно място да изглежда по различен начин?

Работа в офис по-скоро, но в много частни случаи - в зависимост от ангажиментите на всеки - може и от вкъщи. Да, очаквам.