Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Както първото впечатление така и първите стъпки в кариерата ни са ключови за по нататъшното ни развитие. Трябва да сме представителни, да вярваме в себе си, да се учим от грешките си и да надграждаме себе си след това. Ако опитваме докато не се получи, вместо да се отказваме, няма да се превърнем в най-добрата версия на себе си", споделя Инанч Неджибова (на български името и означава вяра), следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя...

Коя е тя?

Казвам се Инанч Неджибова и съм родена в град Добрич. На двадесет и шест години съм и живея в София от шест години. Говоря четири езика - английски, руски, турски и много малко италиански. Прекарах четири години в Национална художествена академия, учейки специалност Мода с втора специалност - Педагогика и художествено образование. Най-голямата ми страст е рисуването. Основно рисувам с акварел, но много често смесвам и други техники. Въпреки че съм на двадесет и шест години, все още търся себе си и собствения си път в живота. Обичам да експериментирам, да се запознавам с нови хора и да опитвам нови неща. Проявявам интерес към най-различни сфери за развитие- от UI дизайн, маркетинг, преподаване и рисуване на картини и илюстрации. Много неща ме вълнуват и не смятам, че трябва да се ограничавам или да си избера само едно поле за изява.

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

Натъкнах се на статия за "Идеалният кандидат" в онлайн пространството. Стори ми се изключително интересно, че благодарение на тази платформа много млади хора биха могли да започнат първите си стъпки в кариерата. Това е един прекрасен начин, те да представят себе си и собственото си виждане към дадените въпроси и проблеми.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Според мен един студент трябва да започне да търси стаж в трети или четвърти курс. Първи и втори курс са основно за запознаване със специалността, въведение. Времето, през което следва да преценим дали това е правилната специалност за нас и дали имаме желание да се развиваме в тази посока. В трети и четвърти курс е времето да се замислим и да се отдадем на кариерното си развитие.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Лично аз, след университета имах възможността да преподавам един срок в едно столично училище, и смея да твърдя, че се справих отлично и успях да изляза от зоната си на комфорт. Беше невероятно преживяване и както децата научиха много от мен, така и аз научих много от тях. Настоящата ми месторабота, предлагаше програма за развитие. Не бих го нарекла стаж, но е обучение с няколко направления и аз си избрах - Learning specialist. Обучение за това как да преподавам даден проект пред аудитория възрастни. Как да поднасям информацията, за да е по-разбираема и запомняща се. Избрах си това направление, защото обичам да преподавам и е едно да помагаш на хората ако имат нужда от помощ, но е съвсем друго да им помагаш да се развиват нагоре.

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Първият основен проблем е, че не се намират стажове за всяка специалност, особено ако си се насочил в сферата на изкуството. Няма достатъчно разнообразие. Друг проблем за един студент е, че повечето стажове (90%) са неплатени, а останалите са нископлатени. А студентите имат нужда от стимул, за да продължават да дават всичко от себе си. Трети проблем са изключително високите изисквания на фирмата осигуряваща стажа. Много често фирмата забравя, че това за студенти, които за пръв път започват да практикуват своята професия по един или друг начин. Често от страна на работодателя се усеща едно пренебрежително отношение и не се оказва нужната помощ и подкрепа към студентите. Не на последно място, стажовете не предлагат гъвкаво работно време. Много е трудно да съчетаеш университет със стаж ако не можеш да балансираш времето си между двете.

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Още преди да е започнал стажът трябва да са зададени точните и ясни изискванията към кандидата от работодателя. Хубаво ще е тези неща да се съгласуват още в началото. Идеалният стаж за мен би бил във фирма със сплотен екип. Някъде където да се чувствам като част от цялостната система. Атмосферата е изключително важна за мен. Бих желала да съм на място където ако имам въпрос или нужда от помощ, да не ме страх да попитам. В допълнение, запознанствата по време на стажа са ключови и са изключителна възможност за един студент да общува и да се учи от хора, които имат десетки години опит зад гърба си в дадената област.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Лично за мен, тези опорни точки биха били най-важни:

- Мотивация. Какво точно мотивира кандидата да кандидатства за конкретния стаж? Защо е избрал тази специалност за себе си?

- Какво го откроява от останалите кандидати? Кои са най-силните му страни и с какво би допринесъл на фирмата?

- Какви са му очакванията? Какво смята, че ще успее да надгради в себе си и в своите умения, чрез стажа.

- Платен или неплатен стаж. Хубаво е това да го пише в обявата.

- Времеви диапазон на стажа. Колко време трае целият стаж и колко часа седмично ще трябва да може да отдели кандидата за конкретния стаж. Също така и точни часове, през които ще се провежда стажа през седмицата.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Мой любим преподавател обичаше да казва: ""Имаш право само на едно първо впечатление!"", и е абсолютно прав. Както първото впечатление така и първите стъпки в кариерата ни са ключови за по нататъшното ни развитие. Първите ни изяви, първите ни запознанства с хора от сферата, в която се развиваме, първото впечатление пред публика. Какво казваме, как го казваме, дикция, говорим ли тихо, как сме се облекли за случая, език на тялото- малките неща говорят най-много. Трябва да сме представителни, да вярваме в себе си, да се учим от грешките си и да надграждаме себе си след това. Ако опитваме докато не се получи, вместо да се отказваме, няма да се превърнем в най-добрата версия на себе си.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

Университетите дават една солидна основа, от която ние евентуално ще можем да започнем да градим кариера. Въпреки това, едно е да знаем всичко на теория или на практика, но е съвсем друго да го работим в действителност. Колкото и добре да си подготвен, винаги ще изникне нещо ново, което трябва да научиш как се прави или към което ще трябва да се адаптираш. "Национална художествена академия" не е като повечето учебни заведения. Там теорията и практиката вървят ръка за ръка. Там студентите са художници на първо място. Смея да твърдя, че съм изключително доволна от всичко научено до сега. Но както споменах, колкото и добре да си подготвен винаги има още какво да научиш и да надградиш в себе си. Колкото и добра да е подготовката от университета, никога няма да е достатъчна за каквато и да е работна среда.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Семейството играе значителна роля, за това да бъдем успешни. Семейството изгражда характер, упоритост и пример за подражание. Моето семейство ми е дало много, но само от мен зависи как ще се развие моята кариера за напред. Всичко е в моите ръце.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Приятелите ни са отражение на самите нас. Изключително съм благодарна, че имам хора до себе си, с които да споделям идеи, възгледи или, с които да имам общи теми на разговор. Чувството е неописуемо. Изградила съм си среда от приятели и познати, които ме вдъхновяват, следват сърцето си и не се страхуват да мечтаят. Не бих казала, че личния ми живот ми е пречил някога по някакъв начин, а напротив. Чувствам се заредена и още по-мотивирана, за да следвам собствените си цели.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

И двете. Винаги съм мечтала да започна кариерното си развитие в България и след това да покоря и други държави. Обичам България, но и обичам да се запознавам с хора от всякакви националности и да попивам от тяхната култура. Много бих искала и работата ми да е свързана с пътувания между България и други държави.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Търсете себе си. Открийте това, което ви вълнува и ви кара да се събуждате с нетърпение всяка сутрин. Опитвайте, рискувайте и не се страхувайте от грешки. Грешките ни изграждат като характер. Слушайте сърцето си, а не какво ви говорят другите. Следвайте собствените си цели, мечти и желания. Вярвам, че всеки от нас е уникален по свой собствен начин. Повярвайте в себе си и ще спечелите хиляди битки. Не бъдете враг на себе си.