Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди две години Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"По мое мнение младите актьори трябва да развиват своята емоционална интелигентност, другото важно качество е издръжливост. Издръжливостта е важна, защото професията я изисква, както и отдадеността - дълги репетиции и често отсъствие от живота на близките хора", споделя Вилислава Кирилова, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя

Родена съм в Свищов, на 28 години съм, завършила съм класа на Пламен Марков в театралната академия. По програмата Мелпомена съм в Сатиричния театър, в момента репетирам в два независими проекта.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

След като завърших, започнах работа в едно заведение, след има няма два месеца срещнах професора ми и той ме посъветва да си раздам лично СВ-то по театрите, когато стигнах до Сатиричния театър портиерът, вместо да ми каже стандартното "Ще го предам на директора" много топло ми съобщи, че директорът обядва и направо да си го дам сама, така ме видя Калин Сърменов, точно тогава е трябвала млада актриса за скеч в Сатиричното кабаре, след три дни ми звънна и ме извика, за да ме прослушва за ролята.

Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова за мен, първо човек трябва да преодолее егото си, нищо никога да не е толкова лично - "кой ме гледа", "колко човека ме гледат", "как ме гледат" - всичко това няма нищо общо с теб самия, ти отговаряш за това да свършиш своята работа и затова съвета ми е когато се започва да си казват материалите / текстовете за кастинг пред колкото може повече хора. Това е съвет, който хората, които са ме подготвяли за Натфиз са ми дали. Другото е всеки да намери своя начин да направи ролята част от ежедневието си, аз лично много се филмирам, почвам да чета психологически профили, да гледам филми с актьори, които ме вдъхновяват и мога нещо да си открадна и така като си направиш няколко такива вечери с чаша вино и видиш как ти самият се обогатяваш от това постепенно, дори и да не правиш това всеки ден, почваш да откриваш в ежедневните разговори и ситуации неща, които ти напомнят за този персонаж.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Нямах план пред себе си, само знаех, че е огромен късмет да ме вземат в столичен театър след завършването ми, тогава и сега се надявам да имам много вдъхновяващи роли и да се развивам като творец с индивидуалност и гласност.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Определено сбъдването на мечтите ми тепърва предстои, номинацията за АСКЕР за "Изгряваща звезда на българския театър" определено ме окрили, че вървя в правилната посока.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Не, вярвам че всеки творец има своя индивидуален път.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Чрез доказване на своите умения и професионализъм по време на Мелпомена, младите актьори имат възможност да получат предложение за щат в театъра, ценен етап е от развитието като актьор и те подготвя за успешна кариера.

Преди две години Dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

По мое мнение младите актьори трябва да развиват своята емоционална интелигентност, другото важно качество е издръжливост. Издръжливостта в важна, защото професията е изградена така че изисква отдаденост - дълги репетиции и често отсъствие от живота на близките хора.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Конкуренцията и ограничените места.

Каква е рецептата за кариерен успех на Вилислава Кирилова?

Рецептата за успех, по мое мнение, е да вярваш в своята индивидуалност.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Воля, Постоянство и в крайна сметка - Удовлетворение, че правя това, което обичам.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Когато бях на 5 попитах дядо ми какво е Господ и той ми каза, че "Господ е силата в теб." Това е съветът и философията ми до ден днешен.

А какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Със сигурност трябва да бъдат гъвкави, смели, да развиват уменията си и да не се взимат насериозно.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Уха, това ме хвърля в доста мисли. Може би най-първото, което ми идва е - български филм с мое участие да стане някакъв мега хит по фестивали, нещо което да е супер наше като история и архетипи, много вярвам в българското кино, имаме толкова силни примери за страхотни разпределения и силно присъствие на актьори. Може да звучи малко простичко, но никога не съм си представяла да измисля някакво лекарство например, по-скоро се стремя към достигане на някаква точка, където мога да заявявам смело идеите си, а ми се намират.