Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди малко повече от година Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Хубаво е да слушаме хората с повече опит от нас. Да даваме максимума от себе си, да се интересуваме от всичко, което се случва в дадената сфера, да правим нещата с любов и удоволствие и да бъдем себе си", споделя Велислава Костадинова, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя?

Казвам се Велислава Костадинова, на 26 години съм, от София. Завърших НАТФИЗ, като имах честта да бъда в последния клас на невероятния Стефан Данаилов! Певица съм. Пея заедно със сестра си - Ива, като двете пеем народни песни и се опитваме да предаваме част от съкровищницата на България (българския фолклор) на хората с нашата емоция и енергия. Внучки сме на народната певица Гуна Иванова, която ни е светъл пример, който с времето категорично решихме да последваме. Не съм загърбила актьорската си кариера, снимам реклами, участвала съм в музикални видеоклипове и имам главна роля във филмът "12А". Много от младите ни почитатели ме познават именно от там. Отделно съм и модел, снимам фотосесии за различни брандове, и имам няколко ревюта зад гърба си. Заедно със сестра ми сме солисти в Представителния ансамбъл на въоръжените сили.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Относно музикалната кариера, първите ни стъпки се случиха в детството ни, когато станахме част от софийската певческа група деца, която водеше баба ни - Гуна Иванова. Смея да кажа, че вече близо 10 години се изявяваме на сцената като дует, абсолютно осъзнато. Относно актьорството както казах "12А" е първият филм, в който участвах. А относно кариерата ми като модел, за пръв път се качих на подиума при представянето на модната линия на "Markiiza" на Мария Кискинова.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Много бих искала да разгърна максимума от своя потенциал във всяка една сфера, в която творя. Музиката за мен е на първо място и смятам, че и след 10 години пак тя ще е основното, с което ще се занимавам, но не бих пренебрегнала и актьорската игра. Иска ми се след 10 години да съм удовлетворена от участия в стойностни продукции - филми, реклами и т.н. Силно се надявам да имаме зад гърба си поне още три самостоятелни албума, с които да успяваме да казваме нещо стойностно.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Имаме още доста да поработим, за да се сбъднат представите ми! Но аз съм готова! Всичко се случва с опит, проба-грешка, а аз съм още доста млада и тепърва ще се развивам, за да дам всичко от себе си, за да сбъдна мечтите си.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

И да искам да променя нещо, не мога. Човек трябва да се радва на всичко, което живота му поднася, да оценява радостите, да е благодарен за уроците под формата на грешки и горчив опит, всъщност грешката е опит, а без опит не можеш да постигнеш дадена цел.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Чрез стажовете, може би се избистря доста картинката относно дадена длъжност. Там те подготвят за спецификацията на дадена длъжност и можеш да създадеш ясна представа за това, какво те чака на работното място. Също така там можеш да бъдеш забелязан и много по-лесно да достигнеш до мечтаната работа. Стажовете са добър опит и определено бих казала, че не са маловажни.

Преди малко повече от година Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Добро възпитание, отношение към заобикалящата го среда, добра комуникация и старание да разбираш правилно отсрещната страна, желанието да учиш още и още, и желанието за прогрес по правилния начин.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Живеем в изключително напрегнато ежедневие, което според мен пречи за ясна представа, за правилни стъпки, предразполага за грешки... А ясната представа за това с какво искаш да се занимаваш е от изключителна важност при първите ти стъпки към осъществяването на дадена цел. Стажовете определено са добра първа стъпка.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

В НАТФИЗ имах щастието да попадна на преподаватели, които се грижеха доста за информираността ни, за израстването ни, чрез различни методи. Смятам, че научих доста, от тях, като тук бих искала да изкажа благодарностите си към д-р Сава Драгунчев, който ни даваше насоки от всякакво естество и посоки, в които да вървим към професионалното си израстване.

Каква е рецептата за кариерен успех на Велислава Костадинова?

Хубаво е да слушаме хората с повече опит от нас. Да даваме максимума от себе си, да се интересуваме от всичко, което се случва в дадената сфера, да правим нещата с любов и удоволствие и да бъдем себе си.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Баба ни винаги ни е обяснявала нещата по начин, които да влезе в сърцата ни. Нашите близки - семейство и приятели са ни опора и единственото, което искат е да не се променяме, е, само едно нещо винаги ни казват и то е да НЕ бъдем толкова наивни, нооо за това животът се грижи да разбираме, че не трябва да сме. J

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Да са наясно с целите си и да мислят задълбочено какво е необходимо да се направи, за да ги постигнат. А стажовете, според мен, доста помагат за това.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Наследство, Любов, Себеизразяване.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Добрите новини за мен са свързани с това да бъдем здрави и удовлетворени от това, което правим, независимо дали е в личен или професионален план. Това е важно. Здравето и поводите за щастие.