Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди малко повече от година Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Според наблюденията ми много млади хора не са сигурни в какво професионално направление искат да се развиват. Нямат яснота относно конкретната характеристика на дадена професия и до колко личностните компетентности кореспондират с нея. Това създава противоречие между очакванията им и реалността, която преживяват. Имат желание за бърз успех и формират ниска самооценка, ако не се случи", споделя репортерът на bTV Радиана Божикова, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е Радиана Божикова?

Един любопитен, търсещ, непрестанно предизвикващ се човек.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Мечтата да бъда журналист се зароди в избираемите часове по журналистика в гимназия "Васил Левски" в Карлово. Вдъхновиха ме Лъчезар Точев, който за съжаление вече не е сред нас и Ваня Юнакова. Много съм благодарна за това първо докосване до професията, за искрата, която запалиха в мен и възможностите, които получих. В местната телевизия видях за първи път как функционира тя, как се четат новини. Истинското прохождане в професията е стажантската програма в bTV. Беше като любов от пръв поглед. Плахо, неуверено, но все по-силно и завладяващо.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Имам ярки спомени за палитрата от емоции. Любопитство, вълнение, предизвикателство и силно желание за успех, страх... Визуализирам го като гмурване в необятното, неизвестното. Днес продължавам да го правя с все по-голяма страст. След 10-години ми се иска професията да ме вълнува и предизвиква по същия начин, както и сега.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Стигнах много свои мечти, но не спирам да мечтая. Споделям мисълта на Екзюпери, че "Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му".

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Не. Вярвам, че нещата са се случили в точен порядък, в подходящото време. Знам, че това е моят път и го следвам с вдъхновение и надежда.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Определям ги като първата година от съвместно съжителство с любим човек. Време за опознаване, за преценка: чувствам ли себе си, мога ли да се отстоя и съхраня; има ли баланс между отдаване и удовлетвореност, има ли убеденост в правилността на избора. Мисля, че е важно по време на стажа всеки един млад човек да си отговори на тези въпроси, за да успее да продължи напред смело и уверено.

Преди близо година и половина dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Да бъде себе си. Да бъде любознателен. Да покаже желание, решителност и търпение.

Какви са трудностите, които според Вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Според наблюденията ми много млади хора не са сигурни в какво професионално направление искат да се развиват. Нямат яснота относно конкретната характеристика на дадена професия и до колко личностните компетентности кореспондират с нея. Това създава противоречие между очакванията им и реалността, която преживяват. Имат желание за бърз успех и формират ниска самооценка, ако не се случи. От друга страна много компании все още не предлагат заплащане за стажантските си програми. Това е голям проблем за студентите. Ако стаж в желаната професионална област е без възнаграждение, много от тях не могат да си го позволят и започват да търсят каквато и да е работа, за да могат да се издържат. В тази ситуация, обаче губят и те и работодателите.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Нямам наблюдения върху образователната политика на всички университети. Бих дефинирала собствените си образователни потребности от позицията на студент: преподаватели, които работят това, което преподават, гъвкавост, позитивно общуване, повече дейности с практическа насоченост.

Каква е рецептата за кариерен успех на Радиана Божикова?

Любопитство. Любов. Отдаденост. Търпение.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Динамична, поглъщаща, удовлетворяваща.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Да остана вярна на себе си и интуицията си.

А какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Когато оставам сама със себе си, търся отговорите на въпроси, които ме безпокоят или които трябва да изясня, за да продължа напред. Мисля, че способността да се свърже със себе си е много важна за един млад човек - за да определи точно желанията и стремежите си, да формулира конкретни цели и да фиксира стъпки за реализирането им.

Стажът във всяка професионална област е отличен старт, защото осигурява прохождане, начален опит и отговори. Отговорите и опитът са крачки към успеха.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и Вашето семейство?

Имам нужда да чувам от близките ми, че са здрави и са добре. Това за мен са личните добри новини.