Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди 11 месеца Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която

улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Решенията ми винаги са се базирали на вътрешното ми чувство. Действах смело, даже безразсъдно", споделя Маринела Ангелова, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е Маринела Ангелова?

Родена съм в София, тук израснах и това е моят град. Въпреки че съм пътувала доста, винаги ми е приятно да се върна вкъщи. Завърших бакалавър МИО (Международни Икономически Отношения) и магистър Управление на Международни Проекти в УНСС преди да открия, че актъорската работа е призванието ми. Не съм си мечтала да стана актриса, дори не ми е минавало през главата, защото бях доста срамежлива и интровертна.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Професията ме намери сама на кастинг за реклама (или поне така си мислехме). Оказа се, че е за сериал. Озовах се на снимачната площадка в Загреб и то с основна роля, защото много приличам на тамошна актриса. Беше ми трудно без всякакъв опит, но усетих, че доста ме въвлича и след като се върнах, реших да пробвам само с курс през уикендите, ей така за фън. Оказа се дълбока вода. Започнеш ли, няма спирка. Исках да изследвам, да се провокирам, да ровя в човешката душа. Преподаваха ми Стайко Мурджев и Биляна Петрова, благодарение на които реших и да кандидатствам в НАТФИЗ. Тръгнах с монолога на Лиза от "Братя Карамазови", който Стайко ми подсказа и до днес ми е любим. Всичко това се случи през лятото и само след един месец подготовка на материали - бум в класа на доц. Веселин Ранков. Тогава още разбрах - без повече планове! Всичко започна отначало. И не, не съм си представяла нищо, не съм тръгнала с амбиции и поставени цели. Оставих живота да ме води. Не съм планирала и да отида в RADA (Royal Academy of Dramatic Arts). Там изкарах курс - Реалистите (Чехов, Ибсен, Стриндберг) и така нататък.. пътят е дълъг и с много завои.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Реших, че актъорството е вид много полезна терапия. Преминах през доста опитности. По пътя няколко пъти се отказвах и съдбата пак ме връщаше, имаше колебания, разочарования... като във всяка друга професия. Имаше един епизод, когато под натиска на майка ми реших да започна 'нормална' работа по специалността. Точно един месец поработих в Министерството на транспорта и ме избраха на кастинг в Star Machine - първото бг актъорско риалити. Дори не се замислих. Заплатата беше еднаква. :)

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Дали съм си представяла, че сега ще бъда в театъра - не. Всичко се променя, аз се промених много през годините, едно нещо е константно в живота ми - любовта към изкуството. Понастоящем съм в трупата на Театър "Възраждане" след години на свободна практика и много проби-грешки.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Дали съм сбъднала мечтите си? Някои да, но те са безкрайно много. Сега се усещам доста по-зряла емоционално и искам да направя такива роли. Мисля, че е много ценно да си преживял, да си осмислил доста неща преди да ги изиграеш. Разбира се някои го правят, докато се подготвят за роля. Процесът е най-интересен.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Не, нищо не бих променила, за нищо не съжалявам. Това си е моят индивидуален път. Решенията ми винаги са се базирали на вътрешното ми чувство. Действах смело, даже безразсъдно. Сменях рязко посоката, а семейството ми не винаги ме е подкрепяло. Приятелите ми дори мислеха, че само се забавлявам. Съответно си поех и последствията. И съм горда с всички грешки, най-вече с това, че не се отказах.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Стажовете и професионалният опит са супер важни за един млад човек. Преди да започна да работя, имах илюзии и клишета за съвсем друга кариера. Изобщо не знаех какво точно ще работя, което е абсурдно. Първият ми стаж беше в Райфайзен Банк, където с още едно момче само симулирахме дейност, за да ни издадат документ. Изобщо има нещо сбъркано с образованието тук. Практиката почти изцяло липсва в университетите. Аз самата бях много добра в училище, всичко ми се отдаваше и със сигурност съм развила начин на мислене и други умения. Но, определено не съм развила професионалните умения, коeто направих доста по-късно в процес на самообучение и собствено търсене. Надявам се сега това да се е променило.

Преди 11 месеца Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Уменията според мен трябва да се придобиват по време на стажа. А за да го вземат - един студент трябва да е трудолюбив, активен, самостимулиращ се.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Трудностите са както споменах по-горе най-вече в това да намериш себе си и професия, която истински да ти подхожда. И да съумееш да представиш себе си , да се 'продадеш' . Не в буквален смисъл разбира се.

Каква е рецептата за кариерен успех на Маринела Ангелова?

Рецептата за кариерен успех според мен се съдържа в следния цитат О: "You don't become what you want, you become what you believe." Oprah Winfrey

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Разнообразна, предизвикателна, изискваща.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Близките ми дълго време не приемаха избора ми на професия и не вярваха в успеха ми. Към днешна дата вече са приятно изненадани. Съвети отдавна се отказаха да ми дават :))))

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

На младите хора бих препоръчала да започнат практика възможно най-рано. Да не си губят времето само в теория по студентските скамейки. Да са любопитни и смели. Да пробват, да правят грешки, да започват отначало. Да имат собствено мнение и визия за бъдещето си. Животът си е само ваш. Изживейте го щастливо, смислено, пълноценно.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Актрисата Маринела Ангелова обикаля света с поредната постановка/филм; името й се споменава из международни филмови и театрални фестивали. Последнатa й роля е още по-впечатляваща. Близките се гордеят и пътуват навсякъде с нея. А у нас може да я гледате на сцената на повечето столични театри и екрани.