Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди малко повече от година Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"За себе си мога да кажа, че успявам да постигна всичко, което си поставя за цел. До този момент съм сбъднала детските си мечти, но на тяхно място са се появили нови. Ако вярвате в нещо, ако мислите, че то е правилно за вас, това е по-важно от одобрението на другите. Винаги ще се намери някой, който да ви каже, че мечтата ви е невъзможна и ако повярвате, вероятно ще се провалите. Но ако имате смелостта да чуете себе си, се появява и шансът да се сбъдне", споделя Йоана Цекова, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя?

Здравейте, казвам се Йоана Цекова, от гр. София съм, актриса и танцьор. Откакто се помня се занимавам с танци, основно съвременни, но имам доста голям опит и в класическия балет, джаз танца и други стилове. Тренирала съм също художествена и спортна гимнастика. В момента се фокусирам предимно върху актьорското майсторство, както в театъра, така и в киното. Освен това имам опит в хореографията и съм преподавател по съвременни танци и класически балет. Завършила съм Френската езикова гимназия, а след това и НАТФИЗ при доц. д-р Александър Илиев със специалност "Театър на движението".

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

За първи път влязох в танцовата зала на "Роберта Балет" на тригодишна възраст. Качвала съм се на десетки сцени, ходила съм на много конкурси, участия, международни и световни състезания. Въпреки това не бих казала, че на този етап чувствах танците като мое призвание. По време на обучението ми в НАТФИЗ ме приеха в Националния Музикален Театър и там започнах да си представям по-ясно бъдещето си като артист. Като малка не съм си представяла, че това ще е моята професия и никой не го е очаквал от мен. Просто правех това, което обичам.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Като дете не съм мислела толкова за кариерата си, но винаги съм се виждала на сцена. За мен човек трябва да се занимава с това, което обича, и никога не съм се примирявала с по-малко. Преди 10 години исках да танцувам и това не се е променило и до днес. Надявам се и след 10 години да продължавам да следвам мечтите си.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

За себе си мога да кажа, че успявам да постигна всичко, което си поставя за цел. До този момент съм сбъднала детските си мечти, но на тяхно място са се появили нови. Мисля, че човек трябва цял живот да се стреми да сбъдва мечтите си, а моят професионален път тепърва започва и вярвам, че най-хубавото предстои.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Има ли нещо, което бихте променили тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Като един перфекционист бих казала, че винаги всичко, което сме направили, е можело да се направи и по-добре. Но не, не бих променила нищо, защото всяка грешка ни изгражда като личности и вероятно без тях нямаше да съм човека, когото виждате в момента.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Стажът е важен от гледна точка на това, че чрез него човек си прави проверка дали е избрал правилната професия за себе си. Процесът на обучение често се разминава от същинската работа и чрез стажа навлизаш в истинската работна среда.

Преди малко повече от година Dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Мисля, че независимо от професионалната сфера, всеки работодател търси хора, които показват огромно желание да се развиват. Смятам, че упоритият труд и стремеж за успех са дори по-важни от таланта.

Снимка: Радо Райков

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

На първо място не мисля, че всички студенти се интересуват от стажове и доколкото знам в НАТФИЗ няма такива. Имам опит единствено в подготовката на кандидат-студенти за НАТФИЗ и съветът, който им давам, е да не го правят в случай, че не са напълно сигурни в избора си. Важно е човек да открие точно това, което му носи удоволствие и в което е добър. Изборът невинаги е лесен, но си заслужава, защото ще го правиш цял живот.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Предимствата и недостатъците на образователната ни система са сходни с тези на доста други световни системи. Кредитното оценяване във висшето образование позволява по-точно количествено измерване на постигнати резултати и изпълнение на критерии, но аз лично мисля, че не е много подходящо в сферата на хуманитарните науки и изкуствата. Качествата на един артист е трудно да се сведат до рейтинги и оценки. Така се губи диалогът между учител и ученик, който е в основата на образователния процес. Въвеждането на нови технологии създава много нови възможности, но то понякога също е за сметка на този диалог. А смисълът на университета е да създава личности.

Каква е рецептата за кариерен успех на Йоана Цекова?

Любов към работата, упоритост, силна воля и подкрепа от близките.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Танцувам живота си.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Чувствам се късметлийка, защото близките ми винаги са ме подкрепяли в това да следвам мечтите си, да гоня целите си. Винаги са ми давали свобода да греша, стига изборът да е мой. Старая се да слушам критиките и съветите им, а те ми казват да вярвам в себе си, помагат ми да бъда мотивирана и ми показват хубавото във всяка ситуация.

А какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Съветът ми е да вярват повече на вътрешния си усет и по-малко на общоприетото мнение. Не всичко, което чуваме, гледаме, четем, е истина и е хубаво да изграждаме свое собствено мнение, което да отстояваме. Ако вярвате в нещо, ако мислите, че то е правилно за вас, това е по-важно от одобрението на другите. Винаги ще се намери някой, който да ви каже, че мечтата ви е невъзможна и ако повярвате, вероятно ще се провалите. Но ако имате смелостта да чуете себе си, се появява и шансът да се сбъдне.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Надявам се някой ден държавата ни да обърне повече внимание на културата и младите да имат вяра и мотивация да се занимават с изкуство.

Снимка: Николай Иванов