Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди малко повече от година Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Журналистиката е занаят, който се "краде" и сухата материя на университетите не е достатъчна. Добрият журналист трябва да има нюх и подход, който може да придобие с опит. Журналистиката трябва да се работи със сърце и от любов, защото за нея се правят големи компромиси. В нея няма място за пестене", споделя Гергана Гунчева, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя?

Спортен журналист, майка и жена, която балансира с много роли в живота си.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Първите ми стъпки в телевизионната спортна журналистика направих в Мсат през 2009 година. В последствие преминах в екипа на ТВ+, където прекарах до 2018 година. Последваха трансфери в БНТ и Нова телевизия, за да се присъединя преди около 2 месеца към редакцията на БТВ.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Представях си я точно такава каквото е в момента. При мен всичко се случи последователно и вследствие на труд и усилия.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Работата ми е удоволствие и любов! В този смисъл съм сбъднала мечтата си да работя това, което ми харесва и да го правя с ентусиазъм.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Не, няма. Всичко се е случило както и когато трябва. Трудностите ме направиха по-адаптивна и устойчива.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

В журналистиката е задължително! Това е занаят, който се "краде" и сухата материя на университетите не е достатъчна. Добрият журналист трябва да има нюх и подход, който може да придобие с опит.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Преди година и половина Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Трябва да показва, че е мотивиран и наистина има желание да се учи и да се развива. Това, което виждам често са студенти, които стажуват по задължение, но нямат ясна визия какво искат да правят с живота си и дали това е тяхното призвание. Много приятно впечатления правят добре подготвените с информация бъдещи колеги, които полагат усилия.

Какви са трудностите, които според Вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Ако човек е наясно какво точно иска да постигне ще намери и лостове. Не винаги ще бъде лесно и вероятно често пъти няма да стане от първия опит, но постоянството е ключово.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Не мисля. Практическата част от журналистиката е непълна. Мисля, че трябва да се насочи вниманието към привличането към лекторския състав на действащи журналисти с репутация и опит. Те са хората, които могат да научат студентите на най-големите тънкости в истинската работа. Да им дадат "сламки", на които да се облегнат в бъдещия си професионален път. Освен това и да ги мотивират да се развиват именно в тази сфера.

Каква е рецептата за кариерен успех на Гергана Гунчева?

Последователност, търпение и широки отворени очи и уши. В нашата професия никога не стигаш върха на знанията и винаги има какво още да добавиш. Това е моят подход към нея. Постоянно усъвършенстване и самокритика.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Любов, упоритост и постоянство.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Възпитана съм да не се отказвам пред трудностите, дори и да се налага понякога да направя крачка назад. Това е най-ценният съвет, който съм получила от моите родители.

А какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Съветът ми е още от гимназията да имат ясна визия с какво искат да се занимават. После да начертаят план за действие и постигане на резултата. Журналистиката трябва да се работи със сърце и от любов, защото за нея се правят големи компромиси. В нея няма място за пестене. Стажът в журналистиката е единственото нещо, което ще ги докосне реално до професията и ако са целенасочени, креативни и работливи, не след дълго ще намерят своето място в даден екип.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и Вашето семейство?

Конкретно в спортната журналистика си пожелавам да прочета новина за големите успехи на отборните ни спортове. Относно семейството ми, надявам се един ден статистиката да се промени и младите хора да останат да учат и работят у дома, чувствайки се удовлетворени от своето решение.