Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди 11 месеца Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Рискът е подарък от теб за теб. Ако се провалиш един път, то най-вероятно ще се случат две неща: ще разбереш, че провалът не боли и ще се поучиш от грешките си така, че следващият път да стане", споделя Евелина Славкова, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя?

На 33 години съм. Родена съм в Сапарева баня. Завършила съм Националната Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" (бивша Солунска) в Благоевград, а след това бакалавър и магистърска степен в Софийския университет. Съосновател на социологическа агенция "Тренд", която тази година навършва 6 години.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Първите стъпки започнаха още в първи курс в университета. Разбрах, че трудно в университета ще придобия практически знания в сферата на социологията. Провеждала съм телефонни проучвания, проучвания на терен и придобивах много важен опит от това. Дори не отидох на абсолвентската си, защото бях в Белоградчик, където правех анкетни карти по един проект. Изграждането ми като социолог до създаването на "Тренд" отне трупането на много опит на различни места, за което съм много радостна.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Не съм си представяла, че ще създам с мои колеги социологическа асоциация на 27 години, но времената са такива, че младите са смели и се хвърлят в такива приключения. Преди 10 години със сигурност си представях, че искам да се занимавам със социология и вкарах много усилия в това начинание. Много хора ми казваха - какво ще работя като завърша социология. То за нас няма работа. Но най-хубаво от всичко е да преследваш желанията си без да слушаш мнението на другите и да изградиш свой път. Докато приятелите ми работеха работи, за да печелят пари, то аз работех основно, за да изградя в себе си умения в тази сфера. Това ми помогна в най-голяма степен да проявя смелостта да участвам в създаването на агенцията.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Много е труден този въпрос. Ако сбъднеш мечтите си, то те вече не са мечти, а рутина. Имам още много мечти в професионално отношение. Да, създадохме агенцията, когато бях едва на 27 години, което за мен беше голям успех. Но по-голям успех е, че се превърнахме в една от големите социологически агенции, но има още много път да вървим. Мечтая си например да празнуваме 30-а годишнина на агенцията. Мечтая си да бъда на 70 години и да продължа да правя проучвания. Така че мечтите трябва да се надграждат, да се добавят нови, за да върви човек напред. Радвам се на постигнатото към момента, но съм и особено критична и в повечето случаи не съм доволна и искам още и още.

Снимка: Личен архив

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Със сигурност щях на по-ранен етап да запиша докторска степен. Но в правенето на бизнес и създаването на семейство, малко закъснях с това. Успокоявам се, че никога не е късно и се надявам в следващите години да реализирам и това свое желание.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

О, това е най-хубавото нещо, което може да се случи на един човек. При мен в голяма степен стажовете са помогнали да развия много умения и качества в сферата на социологията. В университета имахме задължително стажове. Благодарение на такива стажове се запознах с много интересни хора, които ми дадоха много знания. Младите хора трябва търсят стажове, да се интересуват. Клише е, че на стажовете носят кафе. Там учиш всичко и много, ако имаш желание.

Преди 11 месеца Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалният кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Желание. Това е основното качество. Не просто да каже изкарах един стаж, два стажа и т.н., а да има желание да учи. Положителното на един стаж е, че човек може да осъзнае, че това не е сферата, в която иска да се развива. Това също е много ценно. Кандидатът не трябва да възприема стажа като стаж, а като предизвикателство, като истинска работа. Трябва да покаже желание за развитие, както и не на последно място - умения.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Някои студенти се срамуват да търсят стажове, други нямат финансовата възможност да работят някъде без пари за определен период от време, а други нямат желание да се занимават с такива неща. Необходимо е от ранна възраст да се обяснява, че стажовете ще те обогатят, а няма да ти загубят времето.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Снимка: Личен архив

Зависи от специалността. Имаме изключително добре подготвени кадри в определени направления. Не съм специалист, но ми липсват няколко важни момента, които трябва да започнат още в училище. Всеки си казва трябва да завърша висше образование. Някои млади хора се записват в университета, не защото искат да участ, а защото например искат да дойдат да живеят в София. Това е голям проблем. Записват се специалности, които не искат, но се водят от мантрата "Аз съм с висше образование". Необходимо е работа с кандидат-студентите как да се ориентират в бъдещата си професия. Какво искат изобщо да работят, какви са им целите. Не може да бъде водещо това да имаш просто образователна степен бакалавър.

Каква е рецептата за кариерен успех на Евелина Славкова?

Упоритост. Много упоритост и да следваш пътя, който ти си чертаеш, без да се вслушваш в думи, че няма да успееш. И да не успееш, какво от това. Ще успееш при следващия опит. Звучи като клише, но нима клишетата не са азбучни истини?

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Независимост. Мечта. Много работа.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Аз винаги ще бъда благодарна на родителите си за всички шансове, които са ми дали. Не са ми дали толкова съвети, колкото най-важните думи за всеки един човек, че са винаги зад мен и каквото и да се случи, дори да се проваля, ще ме подкрепят и помагат. Тази опора е фундаментално важна, за да върви човек напред. Това ще бъдат моите думи и към дъщерите ми.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Съветвам ги да рискуват. Рискът е подарък от теб за теб. Ако се провалиш един път, то най-вероятно ще се случат две неща: ще разбереш, че провалът не боли и ще се поучиш от грешките си така, че следващият път да стане. Аз примерно обожавам да разказвам за провалите си. И ходете на стажове, мили млади хора, те ще ви покажат път, който трудно можете да намерите сами. Ще ви срещне с много хора, ще ви създаде контакти и ще ви научи на много.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Искам добри новини за всички. Искам спокойни времена за всички. Искам всеки ден да имаме добри новини около себе си. А за себе си и близките си желая да има здраве и може би една хубава печалба от тотото