Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди малко повече от година Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"В никакъв случай не е достатъчна подготовката в университетите ни! Тотално липсва практиката, която се изразява в няколко часа само. Университетите развиват общата ни култура. Там научаваме неща, които със сигурност са в полза за нашето развитие, но практиката е друго нещо. Висшите учебни заведения са пълни с преподаватели чиито основна цел е да си купиш учебника, който те са издали и да го наизустиш. Това няма как да ти помогне в професията, особено в журналистиката", споделя Ева Веселинова, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя?

Ева Веселинова е много неща, но най-важното - майка на две прекрасни деца (близнаци) и журналист по професия.

Родена съм в София, но съм живяла на много места в България и чужбина. Детството ми премина в Сливен, а 12 години от живота ми (след пълнолетие) на о. Санторини в Гърция. Завършила съм бакалавър Журналистика с втора специалност Педагогика в Бургаски свободен университет и магистър Електронни медии в Софийски университет. В момента съм в майчинство.

Работила съм като редактор "Новини" в телевизия Европа, като директор "Новини" в телевизия Евроком, като репортер в "Господари на ефира" и като ко-водещ в "На кафе". Работила съм и в други по-малки медии и съм стажувала на различни места. Дори като преподавател в училище.

В момента се занимавам предимно с реклама и социални медии. Използвам инстаграм профила ми като онлайн медия, тъй като грижата около децата не позволява нещо повече. Имам много проекти и идеи, които се надявам в най-скоро време да видят ефир.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Първите стъпки в кариерата ми бяха в Сливен. След дълги години отсъствие от България реших, че е време да се прибера и да помисля за професионалното си развитие. В началото беше изключително трудно! Без никакъв стаж и опит, но с огромно желание и любов към журналистиката, започнах да си търся работа по специалността. В София това ми се струваше абсолютно невъзможно и затова потърсих в Сливен. Бях без работа около половин година и на косъм да се откажа, но за мое щастие се намери някой, който ми даде шанс. Започнах платен стаж в сливенска онлайн медия, която нямаше почти никакви читатели. За една година успях да я превърна в най-четената в региона! Започнах да пиша коментарни статии, които се харесваха много. Там направих и първите си сериозни разследвания. Снимах и видеа, които прикачвах към статиите. За малък град като Сливен това си беше доста иновативно и интересно. Използвах доста умело и социалните медии, за да достигам до по-голям брой хора. За две години от стажант станах репортер, а от репортер главен редактор. Започнах да разработвам и рекламата, което не беше никак трудно като се има предвид гледаемостта , която достигах на ден. Тогава се запознах със собственика на телевизия Евроком и той ми каза: "Искам тези резултати при мен!". Така дойдох в София.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Не си я представях! Не съм имала някакви грандиозни планове, просто си вършех работата и учех от реалността всеки ден. Толкова ми беше интересно и увлекателно, че работех от много рано сутринта до през нощта. Ако нещо се случеше, дори и в 22.00 часа, аз бях на линия, за да го отразя. Много се вълнувах и исках всичко да знам, да съм навсякъде. Наложи ми се да уча много бързо, защото се оказа, че теорията, която ни преподават в университетите, няма нищо общо с практиката. На всичкото отгоре съм и блондинка, което ми гарантираше недоверие и ми се налагаше да се доказвам много повече.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Да, сбъднах мечтите си! Даже ги надминах.

Мечтаех да работя по специалността си, да имам семейство и едно детенце.

Сега имам две прекрасни деца и години стаж в една от най-гледаната телевизии в България като репортер и водещ. Много повече е отколкото някога съм си представяла. Всичко стана с много труд и денонощна работа.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Може би щях да бъда по-смела в мечтите си, защото те се сбъдват, ако проявим постоянство и огромни усилия. Нищо друго! Харесвам живота си с всичките му позитиви и негативи.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Много зависи къде се провежда стажът. Важни са, ако са смислени и наистина някой те обучава. Защото има много места, където стажантите се използват да разнасят кафета и да вършат черната работа без изобщо да им се дава реален шанс. Това е и една от причините да не стажувам в телевизиите в София. Ако бях постъпила на подобен стаж, никога нямаше да се развия и да науча всичко толкова бързо. Стажът може тотално да те съсипе или да ти помогне страшно много, както в моя случай. Затова трябва много да се внимава и младите да подбират внимателно местата, където ще стажуват.

Преди малко повече от 1 година Dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

"Идеалният кандидат" трябва да знае точно какво иска, кога го иска и къде! Когато станах Директор "Новини" в Евроком, едно от първите неща, които направих, беше да отворя стажантска програма. Сама прегледах CV-тата на всички кандидати, срещнах се с много от тях и си избрах две момичета, които не бяха завършили Журналистика, но бяха с Българска филология и богата обща култура. Обучих ги сама, въпреки че отне много от времето ми за личностно развитие и днес двете работят в най-големите телевизии. Гордея се с тях и тайничко се потупвам по рамото, че съм им дала шанс, за да се развиват и доказват. Сега като се замисля защо избрах тях и очевидно не сбърках, бих посочила като основно качество тяхната отдаденост и желание за развитие. Те знаеха точно какво искат и защо. Имаха страхотен хъс и желание, също така много добри умения за работа в екип, което е сред най-важните неща във всяка работа.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Нямам представа! Днес всичко е много сложно и никога не излиза това, което изглежда. Не им е никак лесно на днешните студенти да се реализират и изберат правилната посока. Може би ключът е в това да не се търси единствено и само стаж, а работа, истинска реализация, по време на която да трупат опит. Но в никакъв случай не трябва да правят компромис и временно да се захващат с нещо друго, защото това може да ги отклони от посоката и никога повече да не се завърнат в пътя, по който са мечтали да вървят и да се развиват.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

В никакъв случай не е достатъчна подготовката в университетите ни! Тотално липсва практиката, която се изразява в няколко часа само. Университетите развиват общата ни култура. Там научаваме неща, които със сигурност са в полза за нашето развитие, но практиката е друго нещо. Висшите учебни заведения са пълни с преподаватели чиито основна цел е да си купиш учебника, който те са издали и да го наизустиш. Това няма как да ти помогне в професията, особено в журналистиката.

Каква е рецептата за кариерен успех на Ева Веселинова?

Труд, труд, пак труд, постоянство, честност, лоялност и работа в екип. И щипка любов във всичко, което правшш!

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Градивна, увлекателна и търсеща.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Да, гордеят се, но и не ми се месят. Честно казано за всички беше изненада колко съм упорита всъщност и докъде стигнах в развитието си. Майка просто ми казва да не спирам и да не се отпускам.

А какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Ако са избрали своята професия и мечтата кариера, никога да не се отказват! Ще има хора, които да им казват постоянно, че няма да се получи. Ще има примамливи възможности, които ще се опитват да ги отклонят от пътя, но ако това е тяхната мечтана реализация и не се откажат, рано или късно нещата ще се получат! На мен ми отне 10 години, за да събера смелост, да се прибера в България и да се боря за мечтите си. Никога не е късно, стига да не забравяш за какво мечтаеш и да не се разпиляваш прекалено много.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Искам да прочета, че всички сме здрави и сме доживели заедно до дълбока старост, спокойни и щастливи. Нищо друго не е важно!