Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди малко повече от година и половина Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Някак се случи така, че синоним на думата стаж се превърна "много бъхтене и вършене на черната работа без пари, за неопитни хора и студенти, които имат много желание и амбиция". Би било страхотно младите хора да бъдат стимулирани и финансово, особено докато още в началото имат енергия, амбиция и желание да свършат качествена работа и не са обременени от всички препятствия, които ще срещнат тепърва в живота си. Не, няма да бъде лесно, но поне един подобен старт би могъл да им покаже, че има смисъл", споделя Елизабет Марангозова, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя?

Здравейте! Казвам се Елизабет Марангозова и съм актриса. На 27 години съм, от София. Завърших НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 2019г. и оттогава съм актриса на свободна практика. Освен театъра и киното, които са голямата ми любов, се явяват и другите ми превъплъщения, а именно на модел, певица и от известно време също това и на учител. Изкуството е висша форма на живот, но то трябва да е градено на истинност, честност и отворена душевност.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Първите стъпки в моето артистично пътешествие в ролята на актриса бяха през "недалечната" 2011 г. когато още бях в гимназията и постъпих в театралната студия към Младежки театър "Николай Бинев", с ръководител Малин Кръстев. Малко след като започнах да посещавам занятия в школата, бях избрана за роля в един от първите български сериали "Къде е Маги?" и на 17 години направих своя дебют в света на киното и телевизията. Няколко месеца по-късно направих и своя театрален дебют на сцената на Младежки театър под режисурата на Малин Кръстев, който е моят първи и най-голям учител. Оттогава моят живот е обвързан с театъра и киното, а по пътя още няколко изкуства се закачиха за мен и аз открих пеенето, а пък от година и половина свиря и на пиано.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Аз съм малко крайна и консервативна по отношение на изкуство, както ми казват мои колеги, но още откакто се докоснах до театъра, за мен винаги е било болезнено и маниашки важно, щом правиш изкуство, да е откровено, истинско, дълбоко и сурово. Да се върна на темата - винаги съм си представяла кариера, в която да ме ценят най-вече заради качествата и таланта ми.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Моите мечти се променят и поемат нови хоризонти, а аз еволюирам заедно с тях. Правя си равносметки разбира се, както ретроспективно така и своевременно, смятам че е особено важно човекът, който виждам в огледалото да е щастлив и още повече да допринася за облагородяването на света около себе си. Благородство означава да вдигаш качеството на всичко, до което се докоснеш. Към това се стремя аз.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Има ли нещо, което бихте променили тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Любим въпрос. Разбира се, толкова пъти съм си мечтала да повторя ситуации в живота си на база настоящ опит. Освен това, мисля че бих подхождала с по-голяма увереност към нещата. Когато човек осъзнава своята стойност, качества и има достойнство може да постигне божествени неща. Но, и всичко трябва да е подправено с любов. И все пак, винаги вярвам и ще вярвам, че всичко е навреме.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Човек се учи най-добре докато действа. Добрите стажове винаги са най-добрият начин за един млад човек да започне и да поеме напред по своя път. Както споменах вече, опитът е безценен.

Преди малко повече от година Dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Смятам, че първото качество, което прави впечатление в един млад кандидат е умението да се учи, да има отворени сетива. Да бъде гъвкав във възгледите си, да има капацитета умно да преминава през предизвикателствата.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Може би славата, която се носи на стажовете изначално. Някак се случи така че синоним на думата стаж се превърна "много бъхтене и вършене на черната работа, без пари, за неопитни хора и студенти, които имат много желание и амбиция". Би било страхотно младите хора да бъдат стимулирани и финансово, особено докато още в началото имат енергия, амбиция и желание да свършат качествена работа и не са обременени от всички препятствия, които ще срещнат тепърва в живота си. Не, няма да бъде лесно, но поне един подобен старт би могъл да им покаже, че има смисъл.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Базата на българската образователна система е изградена така че да подготвя кадри, които да имат шанс за развитие само на местно ниво. Мащабът трябва да се увеличи във всяка една сфера. Струва ми се, че също така академичните среди трябва да се освежават непрестанно с успешни и вдъхновяващи кадри които да преподават, а не главно с "наши хора". Смятам, че академични среди, в които стимулират студентите да се развиват свободно са изключително нужни. Това е най-благоприятният климат за един бъдещ професионалист да се развива. База, атмосфера и среда, които те поливат, а не те мачкат. От друга страна, смятам че българската образователна система е добре устроена откъм съдържание, и когато един млад студент има желание, може много да вземе от образованието и материалите, които му се предоставят.

Каква е рецептата за кариерен успех на Елизабет Марангозова?

Работа, здравословно търпение, вяра, смелост, без бариери в главата, гъвкавост.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Разнообразна, нетрадиционна, трансформативна.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Винаги ми казват да бъда по-нахална, хаха.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Съветът ми към всички би бил да правят всичко онова, което ги прави щастливи, да работят в посока по-добър свят и да го правят с достойнство. Също и че надеждата бива оправдана винаги.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Засега ще оставя отворен този въпрос, нека животът да ме изненада приятно.