Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди около 4 месеца Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще ни разкаже нашият специален гост Девора Уайлд.

Коя е Девора Уайлд?

Актриса, на 32 години, родена в Плевен, но израснала в Англия. Завършила съм бакалавър "Английска литература" в University of Warwick, магистратура по модна журналистика в London College of Fashion и след това актьорско майсторство в Drama Studio London. Но най вече бих се определила като мечтател с големи цели и планове за бъдещето.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Още докато си мислех, че искам да се занимавам с журналистика и учех за това, случайно през една агенция се озовах на кастинг за "Rush" на известния Оскар-печеливш режисьор Ron Howard. Взеха ме за една много малка роля, но от там аз вече знаех, че това е моят път и нещото, с което искам да се занимавам, т.е. актьорството - просто не го бях осъзнала до този момент.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Червени килими, награди, снимки, всичко да се случва с лекота...но се оказва, че пътят на актьора не е въобще както е представен в списанията или по медиите. Има, разбира се много малко актьори, които постигат това ниво и то доста бързо, но реалността е доста по сурова.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

В никакъв случай, но живота нямаше и да е интересен, ако мечтите толкова лесно и бързо се сбъдваха! Има мечти, които съм сбъднала в професионален план, но има и много, които тепърва ми предстоят да сбъдвам.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Бих почнала от по рано да се занимавам с актьорство. Също така, бих посъветвала Девора в тези години да не взима времето като даденост, защото то си тече със стряскащо темпо.

Девора Уайлд

Снимка: Michael Shelford

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Стажовете, стига да са платени и да не са начин да се експлоатират младите, са един добър начин човек да разбере работи ли му се това или не. Също така те помагат да се ориентира един млад човек в работната среда, особено ако за първи път постъпва в нея. Мисля, че като цяло стажовете са една много добра идея за всеки млад човек и добър начин да им се добави нещо полезно и интересно към СВ-то.

Преди 4 месеца Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Трябва да дава от себе си 110% - да прави една идея повече от другите. Да е работлив, да държи на своите идеи и виждания, а не да се съгласява с всичко в стремеж да се хареса. Да е честен, организиран и уверен в себе си и качествата си.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Когато правих стажове свързани с модната журналистика в Англия те бяха тотално неплатени; не само това, но и във всеки стаж работата ни беше да сгъваме дрехи вместо да наблюдаваме работата на журналистите и реално да се научим какво правят, как го правят, как тече работния процес и т.н. Това за мен е главната трудност - да се намери подходящ стаж, където човек наистина ще научи нещо полезно и ще опита какво е да работиш в тази професия. Да се намери също така стаж където да може да се отдели време и внимание за стажантите - все пак те са бъдещето и държат голям потенциал за развитието на една компания.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Не мога да дам оценка за Българските университети, защото не съм следвала в България. Мога само да кажа, че когато бях студентка в Англия, нямаше особено голяма подготовка или внимание обърнато на стажовете - по скоро това си беше отговорност на студентите, сами да се занимават и да се подготвят.

Каква е рецептата за кариерен успех на Девора Уайлд?

Не прави това, което правят другите, наблягай на своите качества и умения, не се притеснявай да бъдеш различен, бъди напорист, бъди уверен в себе си.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Прогрес, промяна, динамика.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Най-вече ме насърчават да не се отказвам когато имам трудни моменти. В актьорската кариера има мнохо такива и много несигурност и понякога човек губи кураж. Близките ми обръщат внимание на колко много съм постигнала до сега и ме съветват да съм още по нахъсана и да поемам рискове за да постигна целите си.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Моят съвет е възможно най-рано да почват да проучват какви са им опциите относно стажовете. Колкото по рано се ориентират, толкова по добре. Не пречи да почнат да четат за различни компании, където може би биха искали да работят, да им видят историите и да добият представа по детайлно за какво става въпрос. Според мен е също много важно младите да имат някакво хоби или занимание - спорт, благотворителност, каквото и да е - на което държат и за което са страстни. Един работодател гледа много добре на такива неща и това откроява един кандидат от другите. Като ги вземат на стаж младите е добре да са тотално отдадени и да изсмучат всяка полезна информация от това изживяване. Да питат въпроси, да се интересуват, и със сигурност да завържат контакти с хората от съответната компания - не се знае в бъдеще как може взаимно да си помогнат, а и може дори да ги потърсят като ментори и за да помагат за развитието на кариерата на стажанта.

Девора Уайлд

Снимка: Маciek Krula

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

За близките ми искам най-вече да са живи и здрави и да прекарваме качествено време заедно. За себе си бих искала да прочета, че съм спечелила Оскар.