Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Dir.bg за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Разбрах за «Идеалният кандидат» от социалните мрежи. Бях изненада от съществуването на подобна платформа в България. Цялата идея за създаване на единен сайт, където можеш да откриеш перфектния стаж за теб, е впечатляваща!", споделя Виктория Спасова, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Коя е тя?

Здравейте! Казвам се Виктория Спасова и съм на 21 години. Родена съм и съм израснала в Пловдив, но реших да експериментирам със себе си и сега живея и уча в Москва. Студентка втори курс съм в университета "Висша школа по икономика" със специалност "Журналистика" .

Откъде научи за платформата на Dir.bg за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

Разбрах за проекта от социалните мрежи (Инстаграм). Бях изненада от съществуването на подобна платформа в България. Цялата идея за създаване на единен сайт, където можеш да откриеш перфектния стаж за теб, е впечатляваща!

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Мисля, че това е строго индивидуално и няма универсално правило за правилното време за начало на стаж. Лично за себе си, обаче, смятам че по време на втората година в университета трябва да се мобилизирам и да започна търсенето на стажове. Искам колкото се може по- рано да се ориентирам в професията и когато завърша да разполагам и с опит, и с конкретно виждане за развитието си.

Била съм на стаж в радио и имах възможността да разбера какво е да бъдещ радио водещ. Беше много забавно!

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Мисля, че основните проблеми са следните:

  • Липса на гъвкаво работно време и разбиране от страна на компанията, предлагаща стажа.
  • Липса на заплащане. Не смятам, че има студент, който очаква милиони в замяна на няколко месеца работа, но би било хубаво, ако трудът все пак се заплаща.
  • Липса на адекватни стажантски програми. През последните седмици активно търся стажове или работни места подходящи за кандидати с малък или никакъв опит, но такова нещо практически не съществува. Компаниите очакват да получат кандидати с опит без да им дават възможността да натрупат този опит.

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Идеалният стаж е динамичен и изпълнен с много и различни задачи. Искам да имам възможността да видя себе си в различни светлини, да се предизвикам. По този начин бих могла да науча какво наистина ми се отдава и над какво си струва да поработя още. Като студент по журналистика бих оценила задачи свързани с взимане на интервюта, писане на авторски текстове, заснемане на видеа и тяхната обработка.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Според мен е важно обявата да съдържа максимално подробна информация за предлаганата позиция. Аз бих включила следните изисквания:

  • Кандидатът трябва да се отнася сериозно към поставените му задачи, да бъде прецизен.
  • Кандидатът трябва да бъде позитивен и мотивиран за дейността, която ще извършва.
  • Бих дала конкретна информация относно времетраенето на стажа, часовете които ще трябва да бъдат отделени и мястото на което ще се провежда стажа. От голямо значение е дали тези дейности могат да се извършват присъствено или онлайн.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

От изключителна важност е какво ще бъде първото ти работно място/стаж, защото то ти носи и първите впечатления за бъдещата ти работа и колеги. Според мен то се превръща в обобщена представа за това, с което ти предстои да се срещаш в бъдеще. Ако още в самото начало са те пренебрегнали, то, може би, няма да пожелаеш нататъчно развитие в тази сфера.

Снимка: Личен архив

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

В моя университет практиката е от изключително значение. От втори курс започват редица предмети насочени към реалното взимане на интервюта, писане, заснемане и обработване. Практика в истинска компания, обаче, можеш да получиш чак в края на трети курс. Поради тази причина смятам, че е добре сама да поема инициативата в търсене на стаж.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Семейството и близките ми хора са моята опора по пътя до тук. Тяхната подкрепа е това което ме кара да търся нови възможности и да се развивам.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Ако трябва да бъда честна, аз съм доста голям зубър. Докато не си свърша работата няма да мога спокойно да си почивам. Въпреки това се старая да създам баланс между ученето и забавленията.

Мисля, че приятелският ни кръг може да повлияе на нашето бъдеще и успехи. Когато виждаш, че приятелите ти успяват, това те радва и същевременно мотивира да постигаш добри резултати.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Не мисля че има по-добро място за развитие от България. Може би в определни отношения, България и българите като народ, можем да се поучим от другите държави, но никога и никъде няма да се чувстваш по-приет отколкото вкъщи. Младите хора са силата, която може да промени бъдещето на страната ни.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Не се страхувайте да търсите и опитвате! Колкото по-рано започенте развитието си в кариерата, толкова по-лесно ще ви е впоследствие да намерите работата на мечтите си!

Снимка: Личен архив