Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Случва се на всеки да не го изберат от първото кандидатстване, но е много важно да получиш някаква обратна връзка след проведеното интервю, дори и да не е това, което искаш да чуеш. Вярвам, че е важно да се каже на кандидата, когато не е избран - било по телефона или чрез имейл, особено когато става дума за млади хора, като нас, които тепърва започват своето кандидатстване за работа", споделя Теодора Тодорова, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Кой е тя?

Казвам се Теодора Тодорова, на 22 години съм, от Видин. Успешно завърших тази година трети курс "Публична администрация" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

Намерих платформата напълно случайно докато си търсех стаж. Идеята за по-различен начин, по който може да се кандидатства за стаж ме впечатли наистина много. Въпросите, на които трябва да отговориш преди това те карат да се замислиш. А, опцията да запишеш клип и самия ти да избереш как да се представиш в него е още една възможност кандидатът да покаже себе по по-различен начин от кандидатстването само със СВ и мотивационно писмо.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Според мен, един студент трябва да започне да си търси стаж от втори курс. Тогава вече има придобити повече знания свързани със специалността му и е време да види как се случват нещата и на практика. Най-добрият вариант е стажът да бъде по специалността ни, за да видим дали реално това, което учим в университета ни харесва също толкова и в реална работна среда. Не трябва обаче да оставаме затворени и за други опции, различни от това, което учим. Няма как да знаем какво би ни харесало и в какво сме добри, преди да сме опитали. Всяка една работа ни учи на нещо ново и ни кара да се развиваме и да изграждаме работни навици и ценности.

Аз лично бях на стаж миналото лято в един от най-големите клонове на банка, попадаща в топ пет по активи в България. Там видях колко е важно отношението на служителя, не само към клиентите, но и към колегите, с които работи. Както и колко е важно да харесваш това, което работиш. Смятам, че е важно студентите да пробват различни стажове, за да разберат къде се чувстват добре и какво би им харесало най-много да правят след завършването си.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Проблемите идват от там, че е много трудно да те вземат на стаж ако преди това нямаш някакъв опит, какъвто и да е бил той. Притеснението какво ще кажеш на интервюто, чакането на отговор от дадената фирма след това. Случва се на всеки да не го изберат от първото кандидатстване, но е много важно да получиш някаква обратна връзка след проведеното интервю, дори и да не е това, което искаш да чуеш. Вярвам, че е важно да се каже на кандидата, когато не е избран - било по телефона или чрез имейл, особено когато става дума за млади хора, като нас, които тепърва започват своето кандидатстване за работа.

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

За мен идеалният стаж би трябвало да продължава от 3 до 6 месеца. За това време стажантът ще има възможност да види работата в реална среда и да придобие нови знания, както и да използва вече придобитите си такива от университета. Стажът е начинът да разберем дали дадена позиция или професионално направление са правилните за нас и до колко се чувстваме удовлетворени от тях.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

В обявата е важно да бъдат написани задачите, които ще има стажанта. Важно е да има информация също така за продължителността и формата на провеждане на стажа, ако фирмата предлага допълнителни социални придобивки ще бъде добре те също да бъдат споменати. Начинът, по който е написана обявата трябва да бъде интересен, по това си личи колко фирмата се старае наистина да привлича нови таланти и да им помага да се развиват в своя професионален път.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Първите стъпки са важни от гледна точка на това каква работна етика и навици ще си изградим. Колко мотивирани ще бъдем да открием работата, която ни удовлетворява най-много. В началото може и да сменяме често посоката и сферата си на развитие, но смятам това за нормално. В крайна сметка най-важното е да открием и работим това, което ни харесва.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

Нивото на теоретичната и практическа подготовка е много субективно в отделните университети и специалности. Висшето образование не е задължително и смятам, че един студент стига да има желанието може да се сдобие с чудесни теоретични и практически познанията. Преподавателите винаги са готови да помогнат с каквото могат, за да се случи това, стига студентът отсреща да го иска. Единственият проблем, който може да се появи в случая е неплатеният стаж, защото не всеки студент може да си позволи дългосрочна заетост без заплащане.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Семейството е важно от гледна точка на това какви ценности и навици ти е помогнало да придобиеш през ранните си години. Подкрепата му е изключително важна за развитието ни като личности. Близките ни са нашият пример в живота и нашата опора. Моите родители винаги са ме подкрепяли и са вярвали в мен и в моите умения.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Кръгът от хора, с които се заобикаляме е изключително важен за развитието ни. Правилните хора ще ни мотивират да постигаме целите си. Макар да учим различни неща с приятелите ми винаги сме се мотивирали да се борим за това, което искаме да постигнем. Близките ми хора, с които съм се заобиколила са перфекционисти и винаги желаят всичко да се случи по възможно най-добрия начин, също като мен. Относно разграничаването на личния живот и придобиването на нови знания, до момента не съм имала проблем с това. Винаги съм била организирана и съм успявала да балансирам с двете неща.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Бих искала да развивам кариерата си в България. Тук съм израснала, свикнала съм с културата ни и не мога да си представя да живея и работя в чужбина.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Бъдете упорити и вярвайте в себе си, често се подценяваме, а не трябва. Можете да постигнете много, когато бъдете постоянни. Не винаги ще успявате от първия път, но продължавайте да се борите. Ако не Ви приемат на позицията, която желаете, кандидатствайте на друга подобна или пък на коренно различна. Никога не знаете какво ще Ви донесе живота. Важното е да не се предавате.