Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

Коя е тя?

Казвам се Радина Станкова, на 21 г. съм от гр. Бургас. Трети курс съм и уча право към юридическия факултет на Университет за национално и световно стопанство. Тази мечта за правото се породи още когато бях в пети клас, може би заради любовта ми към историята и в това, че винаги търсих виновния и оправдавах невинния, в случки от детството ми.

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

От социалните мрежи разбрах за платформата ,,Идеалния кандидат" и ме впечатли многообразните възможности, които дава на студенти от различни специалности, да могат практически да приложат знанията си.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

За моята специалност стажовете са задължителни от 2-ри курс. Първият ми стаж беше по публичноправни науки в рамките на 14 дни и неплатен, което до някъде е демотивиращо. Смятам, че това е твърде малко време за студент да затвърди знанията, а именно "Идеалния кандидат" ни позволява за дълъг интервал от време да развиваме потенциал и пряко да се навлиза в материята от избрания сектор, в допълнение и материално обезпечаване за положения труд. Програмата "Студентски практики" на МОН също е добър вариант, като тя е в рамките на 1 до 3 месеца.

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Избирането на стаж не е лесна задача и с преминаването към по-горен курс от обучението в университета интересите ни се променят, обективната ни преценка относно възприемането на стаж също. Работното време е от особена важност за активния студент и това е често срещан проблем. Дистанционната работа и възнаграждението са най-търсени сред младите студенти.

Как си представяш идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Много важно за нас студентите е по време на стажа да се сблъскаме практически с това, което учим като теория. В България са малко платформите като на Дир.Бг, които предлагат гъвкаво работно време, съобразено с учебната ни програма. Правният сектор е доста добра работна среда за амбициозните студенти, които искат да извлекат допълнителни знания и да придобият увереност и сигурност и в това, което вършат.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Както споменах, предвид съобразяването с учебната програма, която е доста натоварена в специалност право, това би било първата ми опорна точка, а именно адаптивно работно време и възможност за дистанционна форма на работа.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Хубаво е още от началните курсове да се започне стаж, защото с него е по-лесно да се ориентираш в бъдещата си кариера и именно от тогава да започнеш по малко да я градиш. Разбира се, първите крачки не са никак лесни, има падения и разочарования, но те ни изграждат като силни и уверени млади личности.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

Моята лична гледна точка е, че университетът дава по равно възможност на всеки студент да получи знания и необходимото ниво на подготовка, но всичко зависи от самите нас до колко имаме желание и амбиции да развием тези знания и информация, които получаваме. В специалност право практиката върви ръка за ръка с обучението, неизменна част е.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Семейството за всеки човек е от особена важност за развитието му. Аз имам щастието да споделя, че моето семейство винаги ме е подкрепяло, дори и в най-дръзките ми мечти, както и решения относно образованието ми. Подкрепата на семейството допринася за постигането на успеха.

Снимка: Личен архив

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Приятелите ни, обкръжението ни от близки хора са много важни за нашето кариерно развитие. Смятам, че споделянето на общи интереси и виждания мотивира процеса на обучение и винаги може да се обменя качествена информация. Разграничаването на личния живот от забавленията не е трудно, стига правилно да наредиш приоритетите си.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

От самото начало, когато започнах да уча, знам, че искам да живея в България и да развивам кариерата си тук. Страната ни е добро място за амбициозни хора, които вярват, че ще успеят и имат с какво да допринесат за нея.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Поемането на рискове винаги си струва, страхът от провала трябва да изчезне. Всеки се учи от грешките си, а сбъдването на мечтите ни трябва винаги да ни води по пътя към успеха.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove