WorkTalent.com е новата платформа на dir.bg за търсене и предлагане на работа и стаж.

В желанието ни да се опитаме да подобрим комуникационната среда между работодател и кандидат, ви попитахме в поредната ни анкета за предизвикателствата на работното ни място:

Бихте ли потърсили инвеститор, с който да реализирате ваша интересна бизнес идея?

- 38% от отговорилите споделят, че дори имат конкретна идея за бизнес проект, те не знаят какво да правят и как да продължат напред;

- 22% признават, че имат много идеи за бизнес и биха потърсили;

- 21% заявяват, че са готови да партнират в чужда идея, стига да ги потърси някой и да им го предложи като възможност;

- 19% от анкетираните са откровени и казват, че предприемачеството не е за всеки и не се виждат в такава роля.

За да коментираме темата и резултатите от анкетата, от WorkTalent.com се обърнахме за експертно мнение към Ралица Иванова, съосновател на компанията за разработка на мобилни приложения Appolica и основател на Tribie.

- Г-жо Иванова, нека първо погледнем общата картина в света на стартъпите и инвестиционния интерес в България към нови проекти. Какво ви прави впечатление през последните няколко години - нараства или спада интересът към старта на нови бизнес идеи и от страна на идейните им архитекти и от тази на потенциалните инвеститори?

- Определено можем да кажем, че стартъп екосистемата в България се развива и все повече хора се замислят дали да не стартират собствен стартъп. Това е и очаквано, предвид множеството организации и успешните стартъпи, които имаме в момента. Хората се вдъхновяват и намират подкрепа, за да тръгнат по този път.

- Разкажете за аудиторията ни - какви са стандартните профили на хората, които обичайно предлагат бизнес идеи? Всеки един ли може да предлага такива и на какви условия трябва да отговаря, за да регистрира инвеститорски интерес?

- Няма такова нещо като стандартен профил, всеки може да направи стартъп и той да стане успешен. Има обаче няколко ключови неща в поведението на човека, които са от значение. Предприемачите трябва да са готови, че създаването на стартъп изисква време и е много по-динамично от стандартната работа. Трябва да могат да се адаптират и да са готови да се развиват ежедневно. Инвеститорите се интересуват предприемачите да са напълно отдадени на стартъпа и да решават истински проблем, за който клиентите плащат. Ако има реален traction и компанията се развива, това ще е интересно за всеки инвеститор. Важно е да се отбележи и това, че не всеки бизнес може да бъде "VC investable", тоест някои идеи просто нямат потенцията за растеж, която институционалните инвеститори търсят и това е напълно ок, просто трябва да използват други методи за външно финансиране.

- Какъв процент от тези идеи се превръщат в реален и успешен бизнес модел? Кои са водещите индустрии към днешна дата, в които е възможно резултатът да бъде по-позитивен и да постави начало на нещо голямо и сериозно?

- Има всеобщопозната статистика, че само 1 от 10 стартъпа успява. Аз смятам, че шансовете могат да се увеличат, ако предприемачите не се фокусират толкова много върху идеята, а са склонни да експериментират и да търсят истински голям проблем, който да решават. Определено дигиталните бизнеси или поне тези с някаква дигитализация в тях са бъдещето и ще имат по-голям шанс да станат глобални.

- Да минем към резултатите от нашата анкета. Цели 38% от отговорилите споделят, че дори имат конкретна идея за бизнес проект, те не знаят как да продължат напред. Показателен ли е този резултат, че все повече хора имат предприемачески дух? На този фон, по-лесно е да си работодател или служител?

- Радва ме да чуя, че все повече хора имат желание да стартират собствен бизнес. Не смятам, че можем да кажем дали да си работодател или служител е по-лесно или по-трудно, и двете имат своите предимства и недостатъци. Важно е да знаем, че отговорностите в двете са различни и трябва да сме подготвени за тях.

- 22% признават, че имат много идеи за бизнес. Не е ли по-добре да имат ясен фокус и да съсредоточат вниманието си към една или две от тях, които смятат че имат по-голям потенциал?

- Както и преди малко споменах, идеята далеч не е най-важното нещо в един стартъп. Важно е как ще се подходи към нея и дали предприемачът ще докаже, че има смисъл да бъде решаван проблемът, който иска да реши. Ако няма кой да ползва твоя продукт, какъв е смисълът да го създаваш.

- 21% заявяват, че са готови да партнират в чужда идея. В чисто психологически план, какво можем да кажем за такъв тип хора? Как си ги представяте като профил? Кое е по-правилното решение и действие - собствена идея или подкрепа и участие в такава на друг човек?

- Отново тук не смятам, че има правилно и грешно. Идеята е един малък компонент от самия стартъп, по-важен е екипът и ако този екип се сработва, готов е да рискува и да се подкрепя, не мисля че има значение чия е идеята.

- 19% от анкетираните са откровени и казват, че предприемачеството не е за всеки и не се виждат в такава роля, което е нещо съвсем нормално. Но, все пак, вярвате ли, че всеки един човек има интересни идеи и дори воден от случайността, може да роди страхотна такава, която да се превърне в сериозен бизнес проект?

Предприемачеството не е лесно занимание и не е за всеки. Ако обаче ти харесва, искаш да го правиш и дерзаеш в тази посока, все някога ще попаднеш на добрата идея, която ще ти помогне да направиш успешен бизнес.

- Нека завършим днешното ни интервю с въпрос, свързан с изкуствения интелект. Какво е неговото място в подобни проекти, в които разбира се е приложимо решение? Ще помогне ли на идеи, които могат да се възползват максимално от него и да оптимизират сериозно разходите и изпълнението на задачите в една компания?

- Смятам, че изкуственият интелект ще играе все по-значима роля в живота на хората както в настоящето, така и в бъдещето. Дори и да не го осъзнаваме, ползите от него са огромни и човечеството може да спести много време, ако използва изкуствения интелект правилно. Вече виждаме промените на пазара и това, че за да може един бизнес да е конкурентоспособен, той трябва да адаптира изкуствен интелект по един или друг начин - дали за да оптимизира процеси или за да иновира.

Публикацията е предоставена от WorkTalent.com