Инженерно-строителната компания "Самсунг Си енд Ти" (Samsung C&T Corp.) обяви днес, че е завършила изграждането на втората по височина сграда в света - 118-етажен небостъргач в Куала Лумпур, Малайзия, съобщи агенция Йонхап, цитирана от БТА.

Високият 679 метра небостъргач "Мердека 118" (Merdeka 118) бе официално открит вчера в централната част на малайзийската столица, посочи в изявление "Самсунг Си енд Ти", най-големият конгломерат в Южна Корея.

Държавният глава на Малайзия султан Абдула Шах заяви по време на церемонията по откриването, че "малайзийците трябва да се чувстват горди, защото "Мердека 118" е доказателство за непрекъснатия успех на Малайзия".

Сградата е втора по височина в света след "Бурдж Халифа" в Дубай, която се извисява на 828 метра. Тя също бе изградена от "Самсунг Си енд Ти" през 2009 г.

С обща площ от около 673 900 квадратни метра "Мердека 118" е многофункционална сграда, в която се помещават офиси, хотел от висок клас и търговски център. Използваните в изграждането на небостъргача стоманени пръти имат обща дължина около 40 000 километра - приблизително колкото е и дължината на екватора на Земята.

През 1998 г. "Самсунг Си енд Ти" издигна високите 452 метра кули близнаци "Петронас" в Куала Лумпур, които тогава баха най-високите сгради в страната.