Върховният съд на САЩ отмени снощи мораториума върху изваждане от жилищата на неплатежоспособни наематели, който трябваше да продължи до октомври, предадоха световните агенции.

Това слага край на защитата на милиони хора, изпитващи финансови затруднения в разгара на пандемията.

Белият дом изрази съжаление от решението на съда и призова щатските и градските власти, съдилищата и министерствата, както и самите собственици на имоти, да направят каквото могат, за да помогнат.

Най-висшата американска съдебна инстанция застана на страната на собствениците, които твърдят, че са жертва на неоправдани мерки. Според съда решението за мораториум трябва да се взима от Конгреса, а не от здравните власти в страната, както беше досега.

"Би било едно, ако Конгресът специално бе разрешил действията, които Центъра по контрол и превенция на заболяванията, е предприел. Но това не се е случило", каза съдът. "Вместо това той наложи национален мораториум върху изгонванията в зависимост от десетилетния статут, който го упълномощава да прилага мерки като фумигация и унищожаване на вредители. Според върховните магистрати Центърът отива отвъд прага на вяра в широкия авторитет, който се твърди, че има.

На 4 август, под натиска на лявото крило на демократите, американските здравни власти наложиха нов мораториум върху изселването на наематели, като се позоваха на рисковете за общественото здраве в разгара на коронавирусната пандемия.

Първият мораториум срещу изваждането на наематели в САЩ беше приет през 2020 година, когато безработицата в страната нарасна главоломно.

При изтичането на срока в края на юли администрацията на президента Джо Байдън призова конгресмените да гласуват спешно закон за продължаването на мораториума. Те обаче не успяха да направят това преди летните отпуски.

Приблизително 3,5 милиона души в Съединените щати заявиха, че са били изправени пред изваждане от домовете през следващите два месеца, според данните на Бюрото за преброяване от началото на август.

"В светлината на решението на Върховния съд и продължаващия риск от предаване на COVID-19, президентът Байдън отново призовава всички образувания, които могат да предотвратят изселвания - от градски и щатски управи до местни съдилища, наемодатели, държавни агенции - да предприемат спешни мерки за предотвратяване на изваждането на неплатежоспособните наематели", заяви говорителят на Белия дом Джен Псаки.