Ръст в броя на ипотечните кредити, но и в бюджета на купувачите на жилища отчитат брокери на недвижими имоти в Пловдив. Строителството на нови комплекси в града под тепетата е най-интензивното в страната. Средната цена на апартамент през деветмесечието на годината е 70 000 евро. Броят на реализираните сделки е с 2% по-голям спрямо същия период на миналата година, съобщи БНТ.

Според брокерите най-предпочитан от кандидат-купувачите е район "Западен" и в частност квартал "Христо Смирненски". За последните две години местната общинска администрация е издала 32 строителни разрешения за нови жилищни кооперации. Средната цена на квадратен метър за апартамент ново строителство е 710 евро. Инвеститорите в района са основно българи.

До голяма степен интересът към район "Западен" е породен от факта, че в града няма друго място с повече зелени площи и паркови пространства. Тук са и много от пловдивските лечебни заведения.

Все по-голям е интересът и към инвестиция в имоти за краткосрочно отдаване. Според брокери това се дължи на силно увеличения туристически поток към европейската столица на културата. Наемът на такова жилище варира между 30 и 60 лева на вечер и вече има резервации за 2019-а година.