През последните годни определено имаше динамично развиване в пазара на недвижими имоти, с увеличаващ се брой сделки с недвижими имоти. Сега има намаляване в ръста на този тип сделки, но е рано да се правят изводи. Това коментира Светослав Делчев, експерт по недвижими имоти и финанси, в студиото на телевизия "Блумбърг".

"Мое лично очакване е, че това успокояване на пазара ще продължи през следващите 12 и дори 24 месеца, на база на увеличената несигурност на пазарите. Тя идва от няколко посоки. От една страна това е промяната в монетарната политика на ЕЦБ, а от друга страна търговската война между САЩ и Китай, която внася допълнителна несигурност", каза още той.

Експертът сподели, че не очаква скоро да има повишаване на лихвите в еврозоната. Той каза, че самото изказване на ЕЦБ гласи, че те ще запазят лихвите за периода на лятото 2019 г., което по думите му е доста плаващ период.

"По отношение на монетарната политика ще е много интересно да се наблюдава ефектът от прекратяването на тази ликвидност. Много важно е, че ЕЦБ каза, че преустановява програмата си, но няма да намалява ликвидността на пазарите през 2019 г. Това означава, че постигнатото с програмата до момент, ще се запази. При САЩ това е в обратната посока", посочи Делчев.

Според него, в момента се намираме в краен етап от възстановяването на пазара. Той разясни, че от статистическа гледна точка цикълът се състои от 3 фази - депресия, в която има намаляване на сделките и цените на недвижимите имоти, след това идва възстановяване на пазара и след това е т. нар. период "бум".

Делчев е убеден, че ние се намираме в края на възстановяването на пазара и тепърва ни предстои да изживеем бумът. Прогнозата на експертът е, че до края на годината ще сме свидетели на продължаване на възходящото развитие на пазара. През 2020 година той очаква безветрие, което е на базата на голямата несигурност, която се задава.

"Участниците на пазара ще изчакат, за да видят, какво ще се случи, преди да предприемат действия. Бумът предстои след 2022г.", прогнозира експертът.