Прогноза: Бум при имотите ще има след 2022 година

Намираме се в края на възстановяването на пазара и ръстът при цените тепърва предстои, казва Светослав Делчев

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Uncle Delchev да си направи сериозна ревизия ! Недопустимо и крайно субективно е Брокер или строителен предприемач да прави имотни Прогнози.

Ако бумнат заплатите, ще бумнат и цените....иначе - ще бумнат илюзиите за растеж на имотния пазар.

През 2020 година населението на България ще намалее с още някои и друг милион, а това означава липса на квалифицирани специалисти; липса на жива работна сила. Кой ще купува имоти тогава и за какво - дали София ще стане Лондон, Париж„ Виена за да се стичат туристите или пък ще станем силициева (не силиконова) долина.

Да ако дохода ти на месец е 600 700 лв или 200 пенсия имот ще си купиш след хиляда години

кой ти е казал, че апартамент се купува със заплата?

Лихвите по ипотечните кредити скочиха нагоре!!!! Този "експерт" явно НЕ е в час!??!Цените на имотите ЩЕ паднат след 2020г, когато ЕС спре дотирането на България! Тогава балона на цените ще се спука и ще следват масови фалити на строителни фирми и естествено огромен спад на цените на имотите в страната! Не е нормално една скапана панелка от времето на соца , купена за 8-12 000лв да се предлага на пазара за 45-60 000 Евра!!

Плащаш повече за местоположението и за околната инфраструктура. Купи си панелка във Видин никой няма да ти иска тези пари. Но не искаш в Младост до метростанция, с детска градина от едната страна от другата училище, отпред за разнообразие МОЛ Е няма балъци да ти я дадат за една добра заплата.

този е експерт, колко бабите на пейката пред блока.. каква търговска война САЩ-Китай, като ѝ обявиха края след 2 дни, всичко беше един цирк за пред простолюдието. Лихвите ще се запазят, банките дават кредити вече само на осигурени лица, с постоянни доходи и т.н. Останалите им отказват и с елегантен ход прехвърлиха към фирмите за бързи кредити т.е. лихварите..

Ако се повишат лихвите а то ще стане, защото международния лихвен процент е повишен БУМ ще има надолу А може би този експерт очаква бум от купувачи мигранти, защото българите свършват и няма шанс да се увеличат или върнат и да купят несигурно стабилни новопостроени апартаменти на фантастични цени

Платена статия. Ако може хората, дето се чудят, да вземат по-лесно решение и те да инвестират в имоти.. Истината е, че цените на имотите не отговарят на стандарта ни. Високи са благодарение на сивата и черна икономика, както и на "чужди инвеститори" от типа на бивши и настоящи членове на руската мафия. Това дефакто са вредители, а не инвеститори. Но - това е положението. Мафията не плаща данъци, и докато овцете си кротуват тези и други извращения и пазарни изкривявания и ще продължават с пълна сила.

Бум, ще има! :)

Да, "пук" ще толкова голям, че ще звучи като "БУМ" :)

Брокерите лъжат собствениците, че това са реалните цени на имотите им, защото са на процент от продажната цена. Ако нещата са регламентирани и те вземаха една и съща сума за всеки продаден имот, или ако комисионната им се изчисляваше на база на данъчната оценка нещата нямаше да стоят по този начин. Тогава може би щяхме да говорим за реален пазар.

Отлично! 2020 кешираме всичките имоти (който има) и довиждане.

Ха ха ха )))) какъв бум сънувате, в Бг вече работна ръка няма, вие за скок на жилища говорите

Като има кой да купува - най-нормалното нещо е цената да се покачва. Наистина доходите в Бг са отчайващо ниски, но за сметка на това има огромни суми пари, изкарани по втория начин - които се инвестират в имоти. Като вземем една мутра или висш служител в администрацията с 10 имота, като добавим и хората със сравнително високи законни доходи, които закупуват собствено жилище - прогнозите за повишение на цените може и да се окажат верни.

"Бум" на български или "boom" на английски? Май ще е първото.

За 10-15000 евра отгоре си взимаш апартамент със същата квадратура в слънчева Малага или Валенсия. Може да е с няколко годинки по отдавна построен, но инфраструктурата и човешкият материал наоколо са на светлинни години. Нашите брокерчета и "инвеститори" са се самозабравили и скоро ги очаква фалитът.

24% незаети жилища в Булгаристан - прогнозата е ясна - болонът ще се пукне с гръм.

Да провиш прогнози, а да не посочиш за кои страни се отнасят, тоест да не посочиш пазара, е идиотизъм.

Ама хора,защо ви е да си инвестирате парите в имоти в София?!?? Та в София е най скъпо в България,та в София е най голямата лудница,навсякъде вкарват зелена зона,ще плащате за коли,че имате,а жилищата са на цени,като в Италия,Гърция,Испания и някой други европейски държави,но поне доходите там са в пъти по високи.. Купувайте там имоти,защото там имате по голям шанс за бъдеще,в България нямате никакво бъдеще поне на тоя етап... А и София е една от най земетръсните райони,да не купите жилища и да останете без тях,защото в София се строят пясъчни кули,не и здрави сгради... Виждате,как се руши инфраструктурата,помислете дали няма да ви се рушат и безумно скъпите жилища... Малоумен народ,колкото искаш в България,давай де що пари имаме да ги влагаме в имоти,а имотите все пак не са толкова сигурни,колкото си мислят някой...

Къде в чужбина !? В Крим или Камчатка ?

Стандарта на живот е пряк фактор при определяне цените на имотите - ако имаш повече пари от вчера можеш да си позволиш да купиш по-скъпо днес. Така че, брокерю гладен и много "вещ" - цените са напомпани в пъти от нормалното и няма накъде да вървят повече. Изброените мутри, подкупни чиновници и т.н. не са повече от 5% от сделките с имоти и не може това да е причината за "ръста" на цените. Отивам онзи ден в офис на компания за недвижими имоти и казвам какво търся. Младежът, който не е построил и къщичка за птици, не е виждал 20 бона лично негови, ми обяснява подобни небивалици като в тази статия и пробва да ме убеждава че 1200 евро на квадрат е нормална цена. На всичкото отгоре ми представя маза с балкон за двустаен апартамент, с общи части почти колкото реалната квадратура. Има ли още някой да не е наясно, че не трябва да се купува????????

Тези агенцийки винаги са обслужвали корпоративните и банкови интереси, а не на крайния потребител....

Тоя по време на кризата говореше същите работи,а никой не купуваше и цените си падаха... Не може 5 стени пълни с въздух да струва 100 - 200 000 лв!!!! Това са 5 стени... Не може апартамент ,който струваше 50 000 лв преди 2 години сега да струва 150 000 лв,това е груба спекула и държавата трябва да се намеси,защото ще докарат криза тези алчни ненормалници... Масово хората започнаха да се отказват да купуват имоти,дори чужди инвеститори вече се отказват от покупки в България заради високите цени,което не е нормално за най бедната държава в Европа и една от най бедните в света! Не може при такива доходи такива свръх цени,а те искат още да вдигат,ами няма да купуваме бре та от алчност да се съсипете...

Първо, апартамент, който преди 2 години е струвал 50 000 лв, сега не струва 150 000 лв. Второ - какви доходи и какви свръх цени - в София с една средна заплата можеш да си купиш около 0.5-0.7 м2. Вземи сега се позаинтересувай в колко други европейски столици можеш да си купиш толкова м2 с една средна месечна заплата. Гледайте малко данните, преди да се изхвърляте така. А сравненията между цените в София и някое гръцко село или испански малък град са ми най-забавни - сравнявайте София със столици или поне милионни градове, бре хора.

Е да, да се сравнява живота в София с такъв в който и да е малък испански град е абсурдно, но въпреки това уместно. Не че сравнението би било в полза на София де - нашата столица не се доближава дори малко до качеството на живота в средностатистически второразряден европейски град. Нито като доходи, нито като инфраструктура, а за мръсния въздух и броя каруци и мангали пък да не говорим... Та да се сравнява този отвратителен псевдоград с която и да е естолица от стара Европа е просто невъзможно!

Много точно им го каза на псевдо разбирачите !!!

Всяка имотна инвестиция в България са пари изхвърлени на улицата! От друга страна пари в депозитни сметки надхвърлящи гарантирания размер са един чудесен подарък който ще направите към българската финансова олигархия!

Ами като имате излишни 50 милиарда в банките,трябва да сме сакати,да не ви ги опапкаме

Гарсониера с гараж в Люлин, ново строителство, с обзавеждането ще ви излезе на скромната сума от 100 000 евро. Та колко точно ще поскъпнат, да си купя 5-6?

Наближава голямото бутане на панелките! И тогава да видите какво означава покачване на цените, това сега нищо не е! Знам, сега много люде ще ревнат, че панелките са си много хубави, ама скоро ще запеят друга песен.

Я да разясниш как точно ще се бутат масово панелките, че не става много ясно. Ти как си представяш да изгониш толкова хора от жилищата им. Дори да им кажеш, че до 1 година ще изпопадат сами пак няма да си тръгнат.

Започна ли пукането на балона а ? Вложиха си всички клиенти на КТ парите в имоти, за по-сигурно, че в банките им ги взимат лесно и сега всичко издишаааа ... Е така е, когато имаме изкривена икономика, ръководена от министър ТИМ-аджия и мутра премиер - нищо нормално няма, всичко е "изключение" в икономиката на България ! А иначе се продавали като топъл хляб жилищата ха ха ...

При тези цени на имотите в София и големите градове е по-добре да се инвестира в покупка на имоти в Испания, Австрия или Италия, например!

Щом София ти е скъпа, давай, инвестирай във Виена където м2 е към 7000 евро в хубавите квартали. Или пък Мадрид, къде е към 5000 евро. Също така, питай твоята банка дали ще ти даде кредит да си купиш апартамент извън БГ. Или ти имаш 200 000-300 000 евро кеш? И след като свършиш всичко това, ходи да обясниш колко са скъпи имотите в София на един австриец, чиято средна заплата е 2000 евро, при цена на апартаментите 7000 евро м2.

Този същия така говореше точно преди кризата с имотите,явно е предвестник на пукащи се балони! Спрете да купувате безумно скъпите имоти и те ще поевтинят,не давайте пари на спекулантите,сега някой хора правят стотици хиляди лева печалба само от 1 - 2 жилища на вашия гръб,толкова ли си прост народе?!?!!??

Този "експерт" дали е запознат с прогнозите за България, касаещи броя и възрастовата структура на населението? Обръщал ли е внимание колко тъмни прозорци има вечер по сградите в големите градове? Истината е, че имотния балон в БГ е надут до краен предел и множество субекти, които "перат" пари са инвестирали в имоти с цел спекулативна препродажба и реализиране на "лесни" печалби! Ако не заселят мигранти в тая държава просто не е ясно на кого ще продават тези празни апартаменти???

Само никой не обяснява какви са факторите за поскъпването. Как при намаляващо население на страната, включително и в София, може да се очаква поскъпване? Мигранти ли, що ли ше идва да живее. Като гледам и те не се бутат много тук---

Факторите са основно три - единият са вложение на парите, които хората си спасиха от КТБ - влагат в имоти, защото ги е страх да ги държат в банки. Втората причина са парите от рушветите на калинките по администрациите - предпочитат в имоти, а не в пари, че парите се проследяват по-лесно откъде са. Приятели предприемачи споделят, че 90% от сделките им са с пари в брой - кеш, основно на служители в администрацията. Другият фактор са парите на криминалният контингент - групировките в момента при герП просперират, видяхте, че и Брендо си беше вложил наркопарите в имоти - това се отнася за всички като него - в България се перат най-лесно чрез строителство - прави се фирма, тя си строи сама на себе си и после си продава - печалбата вече е законна, но никой не иска фактурите за самото строителство ! Ако се поразтърсите ще видите как най-големите мутри и наркодилъри при герП станаха строителни предприемачи ! Случайно ?

Имам си една мечта...

Има интернет и всеки може да провери,че в момента преспокойно може да си закупи имот същата квадратура с цена същата ,като в София във Виена!!! А във Виена доходите са 10 пъти по високи,средната заплата във Виена е около 12 000 лв,докато в София е 1 500 лв,дори по малко... Тук е безумно скъпо! А доходите ни са ужасно ниски! Всички цени са приравнени с чужбина,а по морето ти излиза по скъпо да почиваш,от колкото в Гърция... От алчност ще избягат всички от тази територия... С продължаващото намаляване на населението не знам,на кого ще се продават тези жилища... Има хора с десетки пустеещи жилища в големите градове,за малките няма,какво да говорим...

Ех да беше прав само - във Виена м2 е 4000-5000+ Е нагоре

В центъра може,но по кварталите не е така,провери сам! И в София в центъра,особено около Витошка са по 5 000 евро квадрата!

Средната заплата там е около 7000-8000 лв. В кварталите цената на м2 е около 5000-6000 лв. Та грубо казано там можеш да си купиш 1.2 м2 в не централен квартал с една средна месечна заплата. В София ако приемем, че една средна заплата е около 1000-1100 лв и в не централните квартали цените са около 750 евро (1500лв) значи, че с една средна месечна запата може да се купи около 0.7 м2. Това в перспектива значи, че австриеца ще изплаща 15 години а българинът между 20-25 години. Това са съвсем базови сметки. Тук идва въпросът обаче какъв стандарт можеш да имаш с остатъка от заплтата минус месечната вноска във Виена и София. Това е доста важен аспект. Ако някой може да направи анализ пък бил и той съвсем груб ще е добре. Така или иначе хората с просот око могат да видят, че стандарта на живот там и тук и различен.

Приятелю до зимата.Преди коледа движението е най - слабо.Ако можеш да изчакаш година още по добре

Значи да очакваме още поскъпванне. Че то по-евтино ще ни излиза да си купуваме имоти в Монако!

Мокрите сънища на брокерчетата на имоти.

Тоя му се иска да е така,ама народа няма пари и не купува имоти,затова и балона ще се гръмне! Цените на жилищата сега са космически,а тоя говори за още по високи цени,алооо,ела на себе си! Реалната цена на жилище в София е десет пъти по ниска от сегашната брутална спекула,която се налага на пазара на имоти! Но явно има и много малоумници,които да си купуват брутално скъпи жилища и да пълнят гушите на спекулантите! Малоумен народ в България,колко ти душа иска...

Бум, бум ..ще има на тарикатчетата дето ще теглят кредити , които после не могат да изплащат и ще реват ....лошо, много лошо !

населението намалява,"тъмните прозорци" сиреч необитаемите апартаменти се увеличават и цените на имотити ще растат е не моо го разбра това

ГОУЕМ ЕКСПЕРТ, ГОУЕМИ ДУМИ. Истината е, че при средна работна заплата от 900-1000 за страната, няма как да си позволиш жилище, което да струва от 25хил. евро до 100. Хората не им се рискува, което е нормално. И така някой ще си спекулират, други ще им се водят по акъла.

Още следващата година този всебдо експерт ще си посипе главата с пепел...

И защо така мислите? ....предстои ми покупка и ако трябва да изчакам.

Първо,защото лихвите нумолимо ще тръгнат нагоре. Второ,защото световната икономика тотално издиша. Трето,защото климатичните промени ще ни разгонят фамилията. Четвърто,защото Трета Световна Война ще има. Накратко: Ще дойде време хората да разберат че парите нищо не струват,защото не стават за ядене!!!