Спекуланти се опитват да се възползват от ситуацията с пожарите в Турция още преди пламъците да са стихнали, предлагайки за продажба терени на обезлесените площи с обещание, че предстои застрояване, съобщава турският в. "Хюриет", цитиран от БТА.

Обявите за продажба на такива имоти предизвикаха гневни реакции в социалните медии в Турция, която от 28 юли се бори с унищожителни пожари на различни места в страната.

Други търговци се опитаха да се възползват от ситуацията, предлагайки различни материали и оборудване за борба с пожарите с огромно увеличение на цените. Над 100 процента са поскъпнали стоки като пожарогасители, предпазно облекло и термоустойчиви ръкавици. Скочила е дори цената на кремовете за изгаряне - от сто турски лири преди пожарите сега цената им е 280 лири, което представлява увеличение със 180 на сто, писа в. "Сабах".

Президентът Реджеп Тайип Ердоган увери в телевизионно интервю преди два дни, че правителството няма да позволи изграждането на сгради в засегнатите от пожарите горски райони на страната, съобщи "Хюриет дейли нюз".

Никога няма да позволим бетонни строежи в тези райони, каза Ердоган, като напомни, че правителството му е засадило през последните 19 години 5 400 000 дръвчета. По думите му предстои повторно залесяване, а не застрояване на изгорелите при пожарите терени.