Бурното и на моменти несъобразено с никакви правила за изграждане на нормална градска среда, недостатъчната инфраструктура и места за паркиране и пренаселеността изглежда най-после са забелязани от купувачите на имоти в София. Към това насочват данни на Bulgarian Properties, според които квартал "Лозенец" в София, държал първото място по цени на имоти, вече е на шеста позиция.

В момента  средните цени в Лозенец са 1408 евро/кв. м, следван от Център с 1380 евро/кв. м.

Лидерството по цени в София се държи от района около Докторски паметник със средна цена от 1900 кв. м. Сделки в района обаче се отчитат и на нива до 2500 евро/кв. м. Трябва обаче да се отбележи, че тук предлагането на имоти е доста ограничено, липсва ново строителство и се търгуват само имоти от вторичен пазар.

Второто място е за квартал "Иван Вазов", граничещ с Южен парк, НДК и бул. Витоша с цена на кв. м от 1647 евро, както и "Яворов" с 1606 евро/кв. м.

Топ 5 на най-скъпите квартали в столицата се допълва от района около Медицинска академия и квартал "Изток" с цени от 1500 и 1446 евро/кв. м.

Прави впечатление, че най-скъпите софийски квартали са тези, в които новото строителство е силно ограничено поради липса на терени. Това важи освен за района около Докторски паметник, още и за "Яворов", в голяма степен и за "Иван Вазов".