Апартаменти с повече стаи, партерни жилища със собствен двор, къщи до големите градове - това е тенденцията на пазара на имоти, която се наложи заради пандемията. Покрай преминаването към дистанционна работа домът започна да се превръща в офис, фитнес, училище, кино и какво ли още не. Това накара много хора да търсят повече пространство. В момента над 50 на 100 от купувачите се интересуват от апартаменти с повече от две самостоятелни стаи в търсене на уединение, повече лично пространство и комфортна среда. 

Хората са привлечени от възможността за живот в по-качествена среда, което засилва търсенето на по-големи апартаменти, на жилища в затворени комплекси и сгради със собствен двор, или имоти с големи тераси и хубава гледка. Поради това все повече хора се насочват към покупката на имот c 3 и повече спални, една oт кoитo ce пpeвpъщa в paбoтeн или yчeбeн кaбинeт. В края на миналата година например делът на закупените тристайни жилища вече е над 1/3 от сделките, като средната площ се увеличава до 90 кв. метра.

По-големите имоти обаче са и с по-високи цени и поради това често е необходимо използването на ипотечен кредит за покупката на жилище. В момента това е повече от достъпно, защото лихвите по заемите са на исторически ниски нива, което дава възможност на голяма част от купувачите да намерят своя мечтан дом. Втора интересна тенденция се очертава в пандемията - търсенето на къща в близост до града. Тя е характерна за големите населени места, които имат живописни крайградски зони и удобни връзки с центъра. Засиленото търсене на къщи може да се обясни с възможностите, които предлагат този тип имоти - близостта до природата, ползването на собствен двор, чувството за свобода и спокойствие. Това обяснява и защо търсенето е насочено основно към готови къщи.

Силен интерес към къщи има в районите около София, Пловдив, Варна и Велико Търново. Край столицата предпочитани са населени места в радиус до 50 км. от града, а около Пловдив и Варна - до около 30 км. Купувачите предпочитат оживени и добре уредени села. Около София най-предпочитани са тези в посока Самоков и Боровец. В Пловдив - селата към Родопите, а в районите на Варна и Бургас атрактивни са тези с лесен достъп до плажовете. Към тази тенденция могат да се добавят селата в Централния Балкан - около Велико Търново, Габрово, Трявна, Троян, Елена.

Средните цени на къщи около Витоша са около 1300 евро на кв. м, докато по селата в София област варират - 250-450 евро, край Бургас и Варна са между 600 и 800 евро, а около Пловдив - 300-500 евро.Има и друга причина за засиленото търсене на крайградски имоти - част от бизнеса се изнася там и това кара хората да купуват жилища наблизо, особено когато е изградена и бърза връзка с централните зони на града.Данните на НСИ потвърждават това, че българите имат нужда от повече пространство. Средно у нас на човек се падат 25 квадратни метра жилищна площ, докато на ЕС този показател е 43 кв. метра. 41 на 100 от българите живеят в пренаселени жилища при средно 17 на 100 в ЕС. 55 на 100 от хората между 25 и 29 години, които са основни купувачи, живеят пренаселено.

Всеки от нас мечтае за да се чувства уютно и просторно в дома си. И като говорим за удобство, от УниКредит Булбанк предлагат нова възможност за изцяло дистанционен процес по кандидатстване и одобрение за жилищен кредит. Това е възможност, която пести време и прави покупката на нов дом по-лесна и приятна.


Съдържанието е подготвено за УниКредит Булбанк.