За пазара на недвижими имоти няма значение, че Хонконг преживява най-тежката си рецесия от години. Нов апартамент от 313 квадратни метра е продаден за равностойността на 49 милиона евро. Това е рекордна цена от 156 000 евро за квадратен метър, съобщиха днес местни медии, цитирани от Франс прес.

Този апартамент с пет стаи, разположен в горната част на луксозния жилищен квартал Мид Левълс, е купен, според регистъра по вписванията, за 459,4 милиона хонконгски долара, допълва БТА. Цената не е рекордна сама по себе си за недвижим имот, но цената на квадратен метър е безпрецедентно висока и е показателна за пореден път за пропастта между бедните и богатите в бившата британска колония, допълва Франс прес.

Хонконгската икономика, която пострада силно от демонстрациите през 2019 година, бе тежко засегната впоследствие от пандемията и затварянето на границите.

Брутният вътрешен продукт на този полуавтономен китайски район се сви с рекордните 6,1 на сто през 2020 година, а равнището на безработица в момента е 6,6 на сто - максимум за последните 16 години.

Хонконг е град на силно впечатляващи контрасти. Екстравагантно струпване на луксозни коли по улиците, по които се виждат и възрастни хора да събират парчета картон в колички, за да ги предадат за рециклиране, посочва Франс прес.

Хонконг е най-скъпият град и за чужденци главно заради високите цени на жилищата. Хонконг заема челната позиция за втора поредна година в изследването, обхващащо цените на 200 категории в 209 града, включително жилища, транспорт, храна, дрехи, домакински стоки и забавления.