Хонконг е най-скъпият град за чужденци главно заради високите цени на жилищата, сочи публикуваното днес годишно проучване на американската консултантска компания Мърсър (Mercer), цитирано от ДПА.

Хонконг заема челната позиция за втора поредна година в изследването, обхващащо цените на 200 категории в 209 града, включително жилища, транспорт, храна, дрехи, домакински стоки и забавления.

На второ място се нарежда столицата на Туркменистан Ашхабад, където има хиперинфлация и високи цени на вносните стоки и суровините.

Токио заема трета позиция, следван от Цюрих в Швейцария, където се намират още два от най-скъпите градове в първата десетка - Берн (8) и Женева (9).

Сингапур е на пето място, като е слязъл с две места спрямо предходната година, а Ню Йорк е на шесто място.

От списъка става ясно, че градовете в Азия и Африка стават по-скъпи за чужденците.

Китайските градове Шанхай и Пекин са съответно на седмо и десето място в класацията, което означава, че шест от градовете в челната десетка са азиатски.

Най-скъпият град за чужденци в Африка е Нджамена в Чад, като се нарежда с едно място пред Сан Франциско (16), а Лагос (17) в Нигерия е с едно място по-напред от Лондон.

София е минала три позиции назад спрямо миналогодишното проучване и тази година е на 180 място, се посочва в класацията, публикувана на сайта на Мърсър. Букурещ е на 174 място, Белград - на 183-о, Истанбул - на 156-о, а Атина е на 138 позиция.

Проучването на Мърсър се използва от компаниите, за да определят възнаграждението на служителите си в чужбина. То измерва разходите за живот за чужденци, които може да са различни от средните разходи за живот на останалите жители.

Вижте снимки на градовете в Топ 10 >>