В края на тази "бурна" година, белязала много промени и проблеми, какво е Вашето мнение за пазара на жилища?

Темата за пазара на жилища явно буди обществения интерес. Проведоха се много конференции и други събития. Освен че участвах в някои от тях, аз участвам пряко на този пазар и като предприемач. Много активен пазар, растящи цени на имотите, реална инфлация, шокиращо високи цени на материали и строителството въобще. Дотук всичко е факт, известно е поне на хората, които следят темата. По-важно е оттук-накъде? Прогнозите са трудни и рисковани, но състоянието на световната и локална икономика и политика водят най-малко до това, че връщане назад не се очаква. Надеждите са нещата да се задържат поне такива, каквито са в момента. И все пак животът продължава, бизнесът ще продължи под "вещото" управление на пазарните принципи и качествата на продукта. Кризите и инфлацията водят до понижаване на жизнения стандарт на хората. В същото време кризите "произвеждат" и възможности. Неравенствата в обществото се отнасят пряко или косвено към неравенствата в класовете имоти и възможността за покупка на имот.

снимка: Планекс Инвест

Къде е мястото на "Морени" в тази "графика", как оценявате развитието на този голям проект?

Още при изграждането на концепцията ние позиционирахме "Морени" във високия клас имоти. Продукт, предлагащ най-добри условия за живот. Не ме разбирайте грешно - не става дума за общото разбиране за "лукс" (мрамор, златни тапети и "Версаче" бани). В "Морени" ние постигаме баланс между сгради и природа, ненатрапчив, но стилен фасаден дизайн, топъл и уютен интериор, но и екстериор. Постигаме отлична среда и позитивно усещане за живот.

Що се отнася до цените: в цялата история на "Планекс Инвест" цената е била функция на разходите за земя (ОПС), за проектиране и строителство, за инфраструктура и още някои с по-малка тежест. Всяка промяна на някой от тези ценообразуващи фактори води до промяна на цените на имотите.

В "Морени" ние заложихме на сравнително висок клас материали, детайли, технология и оборудване, което води до високи разходи за строителство. Изграждането на изцяло нова инфраструктура на тези 90 декара също е огромен разход. Но всичко това в далечен план означава независимост, сигурност и устойчивост на продукта. И това не само се забелязва - то се оценява от нашите клиенти.

Независимо от трудностите, изпълнението на проекта е в планираните срокове - в края на март и април следващата година ще въведем в експлоатация разширения първи етап, който е изцяло продаден. Напредваме с изпълнението на пет сгради от втори етап, където са договорени около 70% от жилищата.

снимка: Планекс Инвест

Как си представяте "Морени" в завършения му вид?

Картинката "Морени" е в главата ми вече четири години - аз го виждах още като правих концепцията. Представям си спокойни и доволни хора по алеите и пейките около езерото, играещи деца в парка и зоната за детски забавления, спортуващи млади хора, отворени прозорци и чист въздух, слънце и зеленина.

Това не е някаква мечта или пиарско есе. Това настроение или усещане съм изпитвал вече 10-15 пъти в последните 15-17 години и то нееднократно, а перманентно във времето. Такива щастливи хора живеят в реализираните от нас проекти - "Бутик", "Акварел", "Корал", "Сънденс" и в по-далечното минало - "Панорама", "Галерия", "Аркадия", "Сирена" и др.

Хубавите проекти се правят, когато влагаш, даваш от себе си, когато знаеш какво искаш и как да го направиш.

А освен това - работа, нерви, хора, строителството е труден занаят. Успяваме благодарение на качествата на екипа ни да решаваме проблемите и да вървим напред.

Какво ще пожелаете за новата година?

Мир. Здраве. Ако ги има тези неща, с останалото ще се справим.

Инж. Пламен Андреев е роден през 1958 г. във Варна. През 1990 г основава "Планекс" - строително-инвестиционна компания, която оперира основно във Варна, Черноморския регион и София. От 2019 г. е мажоритарен собственик на групата "Планекс концепт", част от която е и "Планекс Инвест" ООД.

 

* съдържание на Планекс