С настъпването на пандемията и наложения локдаун през март 2020 г. се очакваше цените на имотите да тръгнат надолу. Това обаче не се случи почти никъде по света, съобщи заместник-председателят на Националното сдружение за недвижими имоти /НСНИ/ и член на Борда на директорите на Европейската асоциация на професионалистите по недвижими имоти CEPI Ирена Перфанова, цитирана от БТА.

Според Перфанова недвижимите имоти се оказват добро убежище за спестяванията.

"За година цените не отстъпиха позиция, а през второто шестмесечие се установи тенденция на плавно увеличение. На годишна база в София се отбелязва среден ръст от около 3-5 на сто. Очертава се по-концентриран интерес към определени райони на града, които са в растеж и компенсират общата статистика за столицата, показваща лек спад на броя на сделките", допълва експертът.

Цените в столицата достигат 1700 евро на кв. м.

Инвестицията в новоразвиващите се райони е интересна и поради факта, че нейната стойност се увеличава с по-бързи темпове, смятат експертите. Средната цена за София вече наближава 1150 евро на кв.м., а в считаните за най-престижни райони средната цена се движи между 1500 и 1700 евро на кв.м.

С над 20 на сто се е повишил интересът към имотите в квартал "Полигона" в София след лятото на 2020 година, което се дължи до голяма степен на предстоящото въвеждане в експлоатация на Суперкомпютъра като част от София Тех Парк, както и наскоро обявеното официално стартиране на проекта за продължаване на трасето на софийското метро до бул. "Цариградско шосе".

Какви жилища се купуват?

Според Перфанова има все по-голямо търсене на жилища с две и три спални във връзка с пандемията.

Именно такива са и повечето от новопостроените жилища - с две стаи (40.2%), следват тези с три стаи (34.1%), а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи - 3.2%. Това отчитат от Националния статистически институт (НСИ).

Според статистиката за последното тримесечие на годината броят на въведените в експлоатация жилищни сгради е бил 969, а на новопостроените жилища в тях - 4 401. Спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г. сградите са с 32 повече, или с 3.4%, а жилищата в тях нарастват с 220, или с 5.3 на сто.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през четвъртото тримесечие на 2020 г. със стоманобетонна конструкция са 77.0%, с тухлена - 19.0%, с друга - 3.8%, и с панелна - 0.2%. Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи (72.2%), следвани от жилищните кооперации (19.3%). В сравнение с четвъртото тримесечие на 2019 г. се наблюдава увеличение в броя на новопостроените къщи, жилищните блокове и вилите, докато броят на сградите от смесен тип намалява.

Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите София (столица) - 138 сгради с 1 058 жилища, Пловдив - 130 сгради с 820 жилища, и Бургас - 128 сгради с 492 жилища в тях.

Снимка: НСИ