Делът на продажбите в ценовия сегмент между 70 хил. и 100 хил. евро е 38% от всички осъществени сделки през 2018 г., малко след него е този на имотите за над 100 хил. евро с дял от 35%, сочат данни на имотна агенция "Имотека", цитирани от телевизия "Блумбърг".

Сделките в диапазона между 50 хил. и 70 хил. евро са намалели до 18% през 2018 г. спрямо 25% година по-рано. Покупките на имоти между 30 хил. и 50 хил. евро са имали дял от около 5%, а сделките под 30 хил. евро са били още по-малко, като тенденцията е да отпаднат като значим дял от пазара, стана ясно още по време на пресконференцията.

Купувачите са предимно млади семейства на възраст между 30 и 35 години, с едно или две деца и стабилни доходи, които са над средните в София, търсещи тристайно жилище за собствено ползване.

През 2018 г. цените на жилищата в София са отбелязали ръст от 9,5% на годишна база, сочат данните на Имотека. Основни фактори са били повишените цени в квартали като Лозенец, Изток и Изгрев, Иван Вазов, Център и Яворов.

"Не очаквам драстични промени на пазара през първите шест месеца на тази година нито по отношение на цените, нито в активността на купувачите. След годините на ръст на пазара нормално е да настъпи успокоение", каза Люба Атанасова, изпълнителен директор на Имотека.

Ръстът на сделките на годишна база достига около 7%, сочат данните на Имотека.

"Данните на Агенцията по вписванията показват идентичен брой сделки за 2018 и 2017 година. В същото време традиционно силното четвърто тримесечие този път не се отличи с висока активност при нас, а в Агенцията по вписванията отчитат дори спад. Това може да се дължи от една страна на покупките на имоти без разрешение за ползване, които ще бъдат вписани тепърва, но е много вероятно да е индикатор за задържане на активността", смята Атанасова.

Данните на Имотека сочат, че ипотечното кредитиране е нараснало значително и през 2018 г., а плащанията в брой намаляват от 53% през 2017 г. на 44% миналата година. В същото време финансирането между 81% и 90% от сделката заема все по-съществен дял.