Цените на апартаментите продължават да растат нагоре въпреки прогнозите за стагнация и за ръст на лихвите по ипотечните кредити. Само за второто тримесечие на тази година апартаментите в София са поскъпнали с почти 6 на сто, спрямо същия период на изминалата година. Това съобщава Нова телевизия, позовавайки се на информация от националната статистика.

В Пловдив повишението е с 9%, в Стара Загора с малко над 5 на 100. Бургас пък е големият град с най-малко повишение, а именно под процент.

Поскъпването се наблюдава главно при покупката на апартаменти в нови жилищни сгради. През второто тримесечие на тази година апартамент в нова сграда в столицата излиза с над 11% повече, спрямо същия период на изминалата година. Голям е ръстът и в Пловдив и Стара Загора. Бургас пък е единственият голям град, в който се наблюдава спад в цените на жилищата в новите кооперации с 3,2%.

Морският град, обаче заема една от челните позиции в друга класация. Тази за повишаването на цените на апартаментите в сгради - старо строителство. В тази статистика на чело е варна с поскъпване от 7,9%, следвана от Бургас с 5,2 на сто. А на дъното на класацията е столицата с малко над 3%.

Йоанна Минкова е архитект по образование и професия. Родом от Варна. От 5 години живее в София, под наем. От няколко месеца пък търси да купи нещо свое. "Търся двустаен - 70-80 квадрата. Хубавите апартаменти в хубавите квартали за по малко от 80-90 000 евро не могат да се намерят. В немного добро състояние, а ако става дума за ново строителство, то цената скача", коментира тя.

За да проверим как вървят цените, отиваме на оглед с брокер. В един от най-скъпите квартали - "Лозенец. Старо строителство. Там апартамент с площ 118 квадрата струва 200 000 евро. Към имота има и гараж. Той вече е купен. А цената е добра, казват брокерите. И признават, скок в цените има, но не чак толкова голям. Данните на една от водещите агенции за недвижими имоти у нас, също показват, че има ръст. За последното тримесечие той е с около 7% спрямо същия период на изминалата година. В същото време обаче броят на сключените сделки се увеличава с 6 на сто. Като около 40% от всички продадени апартаменти са за над 100 000 евро. "Най-евтиният квартал в момента е обеля. Защото не е атрактивен район, въпреки че там има метро", коментира брокерът Юлия Ламбрева.

Около 20 % от купувачите търсят имоти с цел инвестиция, казва Юлия. И добавя, че повечето й клиенти търсят апартаменти, който да купят, а не да наемат.