Хакерска атака е извършена снощи по системата за електронните винетки. Това съобщи Николай Нанков, зам.-министър в МРРБ.

"Проф. Олег Асенов от Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) я е определил дори като "зверска", каза още Нанков.В тази връзка по-рано днес от АПИ съобщиха, че е-винетки може да се закупят от сайта bgtoll.bg, мобилното приложение BGTOLL, от терминалите за самотаксуване и на гишетата по основните гранични контролно-пропускателни пунктове - ГКПП "Калотина", ГКПП "Капитан Андреево", ГКПП "Кулата", Дунав мост - Русе, Дунав мост - Видин, ГКПП "Силистра", ГКПП "Станке Лисичково" и ГКПП "Илинден".

"Работи се по отстраняването на затрудненията в продажбата на електронни винетки, временно е затруднена покупката на е-винетки от сайтовете www.vinetki.bg, www.tollpass.bg, www.digitoll.bg, www.telenor.bg, www.A1.bg, както и на каса в мрежата на мобилния оператор А1, Български пощи, Easy Pay и в бензиностанциите "Лукойл", "Еко", "Петрол" и ОМВ, а също чрез терминалите "Cashterminal" в мрежата на "Интеркапитал Груп", обявиха от АПИ.

Днес е последната възможност за закупуване на седмична електронна винетка за камионите и автобусите над 3,5 тона.

От утре продажбата им за тежкотоварни превозни средства ще бъде преустановена. Причината е въвеждането на тол системата в търговска експлоатация от 1 март.

До 29 февруари за тежкотоварните автомобили ще могат да се купуват само дневни електронни винетки.