Зверска хакерска атака сринала системата на АПИ за продажбата на електронни винетки

До 29 февруари камионите ще могат да купуват само дневни, после влиза тол системата

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Уж хакерските атаки са зверски, уж гимнастички са златни и дори диамантени, у иконлмика тука също се развива прекрасно... До кога ще ни лъжат и ще се .бават с нас?

То и миналата година сайтът на АПИ за електронните винетки също бе отвратителен. По принцип всичките държавни сайтове в Бг са пунт и пластика, колко пъти се опитах да ги ползвам, да подава предложения, сигнал за нередност, за проверка, толкова пъти са ме прехвърляли като топка, само и само да няма конкретен отговор. Така е в сайта на соыийска община, в сайта на социално министерство. Просто на никой не им пука, взимат си заплати и гледат на нас като на досадници.

по-яка атака от 50 некадърника раздали си десетки милиона като бонуси за миналата година не може да има

откога хакерите взеха да ползват зверове за да сринат някакъв саит?

Хакването на НАП по никакъв начин не се отрази на герберската администрация.То бяха приказки как всички системи ще се оптимизират и дрън-дрън.Как едно нещо не направиха както трябва и като тръгне да не се поправя след дни.Толкова некадърници не е имало.

Ако имат нормален backup на софтуера и базата данни, няма начин да ги срине хакерска атака. Просто не се е мислело навреме едно нещо като се прави, да се складира сигурно копие. Складирането и възстановяването също струва пари де, едни пари, които могат да се дадат за банкети и командировки с джипки, примерно.

чак пък зверска, зверовете не разбират от компютри, както и болшинството заемащи "АйТи' в сектора.

Аз си купувам винетка от бензиностанция където поне ми дават някакъв документ и печат ми слагат хората. Нямам вяра на тази напълно електронна система.

Електронната система също може да подава удостоверение: емейл, СМС. Пък ти ако искаш си го отпечатай.

Истинатае ,че ИТ специалистите избягаха за 10г. Много колеги се ориентираха преди няколко години и тук останаха връзкари ,които цоцат държавни пари, без значение дали разбират или не, те са в играта(некадърници). В Хасково офис техниката на повечето държавни учреждения ги поддържа фирма ,която на тонера вика “тунер“, обаче е близка до герП и си има депутат ветеринар. Аз имам 22г. стаж като техник, 8 сартефиката и подобно нещо не бях виждал!!! АЗ самия също съм се ориентирал, преди лятото изчезвам, отивам да обучавам гърци, нямам друг избор.

Щом това е истината, защо не се наета подходяща фирма "от чужбина" да изгради системата? Нали се обяви конкурс, имало е достатъчно подходящи кандидати. Значи, за печатане на лични документи, може фирма от чужбина, за БГ тол не може?

Няма конкурс там, всички са поставени, каква чужбина те гони?

"8 сартефиката " по какво бе "специалиста",явно по чалгарски правопис но за този край на България не е новина

Ми чети какво ти е писал бе тролче, тонера къде се използУва? Аман от грамотни селски разбирачи дето следят за грешки в правописа ,а не в смисъла на написаното!!

Пълни глупости. Системата се прави от две калинки, с измислени и в движение изнамерени специалисти. И понеже некадърниците не можаха да изчислят натоварването и да оптимизират пейзажа, сега ще има да гърми тази система месеци.

Путиноидите не мирясаха. Какво искат не мога да разбера. Ще не ни оставят на мира най после

на кого му притрябвали твои въшливи системи. То с такива "специалисти-разработчци" не ти трябват шпиони. Нап, АПИ. То само от себе си гърми. Ама с Калинки трудно се пише нормален софтуер

Представям си сега няколко IT-та(Хакерс) танцуващи по боксерки в ръките ветрила от пари....

Е, че к'во толкова, това сте го отработили на административно ниво - сега традицията повелява да вдигнете заплатата на шефа на АПИ, както се случи с шефката на НАП:)

От Русия ли е дощла ПАК. Аз съм спокоен, защото ПРЪСКАЧКИТЕ ПРЕД парламента се КРОТНАХА. Нашите АЙТИТА са. вездесъщи

Поредната гербаджийска тъпотия и некадърност и пак други им виновни!

Когато искате да откраднете или излъжете , симулирате Хакерска Атака ! Като не можете да се справяте с Работата Дайте си Оставката и върветеее !!!!!

Хакерите с пръскачките атакуват.

Нали хакерите на НАП са в затвора????? Знае ли някой какво става на тази територия????

В България хакерските атаки са средство за раздаване на бонуси. Колкото е по-зверска, толкова по-големи бонуси.

Що му правите номерца бе Нанков. Я бързо с кочана на всеки мегдан да продаваш винетки!

Се хакерите виновни. Човешката глупост и некадърност замазана.

За всеки литър гориво, продавано в бензиностанциите ни, половината от цената му са данъци и акцизи за държавата, около лев и двадесет. За какво са винетки тогава?!? Най-големият терорист (вносните са без значимост) е самата крадлива мафиотска ДС-арска псевдодържава, поддържана и финансирана от EU и УСА, която законно краде от банкови влогове, от здраве, от съдби, от природа, нагла, лъжеща и мизерна като народа си робски!

Хакнете тиквата да му се разбъркат малко семките! Че много се е запекал горкия! Ще го удари у коляното!

IT-боклуците нали уж вземаха големи заплати?

Краста що си мислиш че IT тата са боклуци ва? взимаме големи заплати 4-5-6К ама що да сме боклуци? все едно да кажа че си утайка щото не взимаш много пара....

Прав си, на некадърниците-връзкари, които печелят обществените поръчки за изграждане на системи за държавните учреждения, наистина е най-правилно да бъдат наречени "IT-боклуци". И да, прав си, наистина взимат не лоши заплати, особено мениджърите им (които са калинка до калинка). И сега чрез този гаф, който ще бъде представен като "зверска хакерска атака" си намерат повод да изджугат още пари. Пари, които в крайна сметка ще бъдат взети от обикновенните хора. Но нека не бъркаме "IT боклуците" с хората, които наистина си разбират от работата и които с честен труд си заработват добрите заплати. Те също са потърпевши от далаверите на "боклуците".

да не се окаже опит на желаещите да си закупят електронни винетки, а сървърите да са сдали багажа от напъна. Незнанието не е оправдание за несвършена работа.

Не им вярвайте, те са си поделили парите за IT услуги и сега вече се оправдават. Така направи и нап и търговският регистър. Те са наши служители - държавната администрация и трябва да ни кажат колко пари са изхарчили за тези системи!

какаво точно означава зверска хакерска атака? направена е от животните в зоопарка? или от гората? дайте категориите ако може и с пояснения... не заради друго, ами щото ако се окаже че хаекерчето е някое 13 годишно хлапе това със зверовете някак си хич не се връзва... иначе ако успеят да докажат, че примерно ягуарите от Амазония са виновни - тогава бих подкрепил че е зверска атаката!

само според той набеден "професор" е такава. А въпросът е дали въобще е имало хакерска атака...

Всичко е сбъркано от самото начало, защо му е на чиновника свободен достъп до интернет към външния свят и до национални ресурси, които не са от неговата компетентност? Мирише на лобита и чиста проба търговия. Скъпо платените момчета пишат приложения, после търговците ги продават, тълпата плаща милиардите, други скъпо платени (лоши) момчета хакват приложенията и отново се затваря цикъла с добрите скъпо платени момчета да пишат програми против хакерите или нови приложения. Не съм супер програмист, но знам за милионите похарчени лева и валута за изграждане на т.н. частна мрежа на държавната администрация - оптична национална опорна мрежа, сървъри, комуникационни хъбове. Защо не се използва пълноценно, а се прави всичко възможно да се потули или е вече раздадена на телекомите и интернет операторите. От 30 години се говори, пише, ходи в командировки, правят се конференции, пишат се дебели доклади, някои хора се пенсионираха с парите по тези проекти. А балона Дигитално правителство продължава да се надува.

Въпрос 1: Колко милиона плати държавата за системата на АПИ? Въпрос 2: В кой клас е ученикът осъществил "хакерската атака"? Отгоеор: Няма корупция!

ученикът няма клас той е прочел самомо една книга : Винету и не дава а взима пари.

е по-добро заглавие (както вече беше отбелязано някъде по-долу)!

То им го каза искате ли да ви оправя за 0 време - що да търсим друг

конкурсите за тези специалисти са нагласена, а заплатата на шефа им е 500 лв... Смятайте какви малоумни некадърници и мързеливци се въдят там.

с 2 леви ръце и с 2 десни мозъчни полукълба, па ме направи IT-полицай!

На зверското безхаберие е неграмотие вече му се вика "зверска хакерска атака"...

какво точно означава зверска? между 20 и 50 човека едновременно тръгнали да проверяват дали могат да намерят мейла на някого по регистрационен номер и системата се сринала ли? айде стга смешки

И защо да е "зверска" хакерсйката атака? Значи когато държавата/ в лицето на ГЕРБ и Бойко Борисов/ мислят какви ли не подли номерца, за да ни вземат и последните пари за черни дни- тама няма нищо зверски, няма дори и зъчувствие/ свършили им парите за крадене- това е/, а когато някой който му е писнало от една неработеща и крадлива държавна шайка то тогава атаката е "ЗВЕРСКА"...... Може ли малко по-нормални заглавия да пишете бе Дир-човци. То знаем, че ви плащат на журналистите не, за да ни информирате, а да ни стресирате, но нека поне малко нормални да бъдем а????

Трябват им бонуси на АПИ...

поне 30 милиона, не по-малко!

Каква е тази хакерска атака - може да се купи от bgtoll.bg и от ГКПП, а не може от брнзиностанции... Подозрителна ми е тази работа - всички би трябвало да викат едно и също API. Ако е ДДОС атака би трябвало да не може да се купи от никъде. По скоро ми прилича на "зверска" некомпетентност

Зверски тъпи.

Тия са тотални некадърници , заради тях вместо да си купя една месечна винетка, ме карат тъпанарите да се набутвам със седмични а последната седмица и на дневни

Правилно каза Бойко на шефа на АПИ, да ходи да бие тъпана. А аз ще му кажа да ходи да го бият като тъпан, скапани некадърници.

не може ли да са само....тихи, сиви, канцеларски мишки...звърцящи... :-)

Тол-системата озверя.

Новина щеше да е, ако работеше безпроблемно. Сега кого ще арестувате? Какво стана с каскета всъщност, изгуби се нещо? Барселонският звяр ли го атакува?

За всеки литър гориво, продавано в бензиностанциите ни, половината от цената му са данъци и акцизи за държавата, около лев и двадесет. За какво са винетки тогава?!? Най-големият терорист (вносните са без значимост) е самата крадлива мафиотска ДС-арска псевдодържава, поддържана и финансирана от EU и УСА, която законно краде от банкови влогове, от здраве, от съдби, от природа, нагла, лъжеща и мизерна като народа си робски!

защото в Щатите на бензина няма данъци...за тези, които са с колите де...

ти просто не ги ВИЖДАШ !

В Полша няма винетки за колите, а само за тирове и то по магистралите, по другите пътища също и за тях няма.

Владимир е виновен, само он е, оти е озверел до такава степен та да наръпа кабело на АПИ и да изтрие дисковете. Само он я е направил те таА.

:( Колко зверска

Бикините на Йовчева са се заперчили по средата на някой кабел в Барселона. Простотата на ГЕРБЕРСКИТЕ калинки е безгранична, но те толкова си могат да работят, но виж в кражбата и лъжите са ненадминати. Къде са пътищата ви за да искате пари за винетки и тол такси?

А вие вярвате ли, че изобщо е имало атака? Не ти работи скапаната система и ХОП лошите са те атакували. Вие читателите , може ли да докажете, че НЕ е вярно - ами НЕ. Значи ББ и подлогите му са прави!

на крив такова хакерите са виновни

Тоя Проф. Олег Асенов, по какво е професор? По вземане на бонуси? Само един професор може да нарече една хакерска атака "зверска" за да си увеличи бонуса