Голяма част от Германия днес е парализирана заради стачка на заетите в железопътния транспорт, както и на служителите на няколко летища в страната, предадоха световните агенции.

Движението на редица влакове във Федералната република тази сутрин беше блокирано заради трудовия протест. Германският синдикат на работещите в железниците и транспорта Е Фау Ге (EVG) обяви, че стачката е започнала в 03:00 часа призори местно време (04:00 часа българско време). Стачните действия засягат националния железопътен превозвач "Дойче бан" (Deutsche Bahn) и други компании от сектора.

"Дойче бан" обяви, че е спряно движението по железопътните линии на дълги разстояния, както и на повечето регионални влакове, предаде Асошиейтед прес.

Железопътната компания очаква трафикът да се нормализира към 13:00 ч. местно време (14:00 ч. българско време). Железопътният превозвач обаче предупреждава, че поради стачката движението на влаковете може да бъде нарушено до вечерта.

Синдикатът Е Фау Ге, който преговаря с държавната "Дойче бан" от името на служителите, настоява за месечно увеличение на заплатите им с 12 на сто, или "поне с по 650 евро".

"Дойче бан" предлага 5 процента увеличение на трудовите възнаграждения и еднократни плащания до 2500 евро.

Днес стачкуват и служители на летищата Хамбург, Кьолн/Бон, Дюселдорф, Щутгарт, Карлсруе/Баден Баден, информира ДПА.

Трудовият протест обаче не засяга най-големия международен аеропорт в Германия- Франкфуртското летище.

Летищните стачки са организирани от германския профсъюз "Ферди" (Verdi). Очаква се заради тях да бъдат отменени стотици полети. По-рано Федералната асоциация на компаниите за авиационна сигурност (ADV) обяви, че около 45 200 пътници ще бъдат засегнати директно от стачните действия на летищата в Германия.

Високата инфлация в страната предизвика вълна от стачки в последните месеци, тъй като служителите настояват за по-високо заплащане, за да се компенсират нарастващите разходи за живот.