Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) поиска от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса всички регистрирани безработни на Бюрата по труда заради кризата да полагат задължителен труд в селското стопанство. 

Това става ясно от официално писмо, което Асоциацията е изпратила до Щаба. 

Предложението е да се полага 14-дневен извънреден задължителен труд на безработните. То идва ден, след като от земеделската асоциация, заедно с още 40 браншови организация подписаха общ апел за специални мерки за карантиниране на земеделски работници.

 

От Асоциацията са изпратили предложението си и до земеделския министър Десислава Танева: "Отправихме предложение до министър Танева безработните лица, които са регистрирани в "Бюрата по труда" в цялата страна, да могат да полагат обществено полезен труд в сферата на селското стопанство. Хиляди българи се регистрират ежедневно на трудовата борса, а земеделието страда от остър недостиг на работници".

Те обясняват, че "в тази кризисна ситуация ще бъде изключително полезно те да помагат в земеделските стопанства".

"Уверявам, че работа има, и въпреки студената пролет, очакваме добра реколта от плодове и зеленчуци. В тази връзка имаме и други предложения, свързани с ангажимент на търговските вериги за продажба на хранителни продукти, от които минимум 50% да бъдат произведени в България", е мнението на Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ.

По неговите думи селското стопанство е спасявало България при всички национални кризи досега. Именно затова той отправи апел за разбиране и ефективни действия от страна на кризисния щаб и Народното събрание.

Асоциацията на земеделците изразява своите притеснения от въвеждането на европейски зелени коридори за т.нар "критични работници", в които влизат и заетите в селското стопанство.

"В разгара на кризата старите страни-членки от Западна Европа изпитват остър недостиг на сезонни селскостопански служители, който се измерва в стотици хиляди работни места. Редица държави вече настояват за специални процедури за гарантиране на безпрепятствено преминаване на работници от Източна Европа", пишат още те.

Членовете на АЗПБ изразяват своите опасения, че ако се даде възможност на нашите работници да отидат на "сезонен гурбет" във високорискови държави, те неминуемо ще застрашат българските земеделски стопанства при завръщането си в родината след приключване на временния им ангажимент. Свободното им движение, освен удар по сектор "Земеделие", може да застраши и голяма част от населението, смятат от АЗПБ.

АЗПБ твърди, че водещите посредници на работна ръка у нас вече активно търсят български работници за Англия, Германия и Испания - "страни с изключително високо ниво на разпространение на коронавирус и хиляди смъртни случаи".

Асоциацията призовава Националния оперативен щаб, в случай, че се вземе решение за отварянето на подобни зелени коридори за работници, те да не бъдат допускани обратно в страната, докато не приключат извънредните мерки - както в съответната държава-приемник, така и в България. Работниците също така трябва да бъдат предварително информирани за тези мерки.