Европейските електроенергийни борси в сегмента "пазар ден напред" стартират новата, последна седмица на февруари, с цени, които са съпоставими с постигнатите с ден за доставка 15 февруари. Спрямо стойностите, отчетени при търговията през почивните дни, се наблюдава повишение от 28.6 % за Италия (56.22 евро за MWh) и с 61.5 % за Словения и Хърватия (52.99 евро за MWh), до 594.2 % за пазарите на Испания и Португалия (до 39.39 евро за MWh). За отбелязване е, че на последните два пазара от известно време се наблюдава изключително висока волативност.

Най-високата цена регистрирана през изминалата седмица на испанския и португалския пазари е 41.93 евро за MWh, а най-ниската с ден за доставка 20 февруари - 2.19 евро за MWh. Тъй като европейските електроенергийни пазари са свързани, тази значителна разлика се отразява и на тях.

Най-високата цена, постигната на Българската независима електроенергийна борса (БНЕБ) в сегмента "пазар ден напред" с ден за доставка 16 февруари, когато стойността достига 62.31 евро за MWh. Съответно това е и денят с отчетен и най-висок обем на търговия. Най-ниската цена, постигната на БНЕБ при много слабо търсене е с ден за доставка 21 февруари, когато цената спада до 34.80 евро за MWh. За сравнение, година по-рано по същото време тя е била 50.92 евро за MWh, а само преди месец - 47.53 евро за MWh, според статистиката на energylive.cloud.

3е-news.net

Денят за доставка 16 февруари е и с най-високите цени, постигнати на европейските електроенергийни борси. Рекорд държи Полша (66.37 евро за MWh). Доста по-ниски с над 13-14 евро са стойностите, постигнати на електроенергийните борси в Германия (52.43 евро за MWh) и Франция (53.68 евро за MWh). През следващите дни се наблюдава понижение на цените на пазарите в Западна Европа. На електроенергийните борси в централната и източната част цените остават по-високи и започват да спадат едва с настъпването на почивните дни, когато и търсенето е доста ниско.

Като цяло в началото на последната седмица на февруари натискът върху европейските електроенергийни борси в сегмента "пазар ден напред" намалява. През втората седмица на февруари те останаха под влиянието на студеното време, което доведе до увеличение на търсенето на електроенергия. Ефектът се пренесе и върху третата седмица, стартирала на 15 февруари, но през почивните дни цените спаднаха до отдавна невиждани стойности.

По-различна се очертава новата седмица, заради очакваното затопляне. Пролетните температури ще очертаят нова тенденция при търсенето. В същото време ефектът от ваксините срещу COVID и предстоящото отваряне на заведенията в България ще започнат още отсега да формират и очакванията за търсенето и потреблението през първите дни на месец март. Разбира се, всички следят до какви нива ще стигне петролът Brent, но има и добра новина - спад на цената на вредните емисии. Положителните температури вероятно ще намалят и натиска върху цените на газа, особено като се има предвид спада на запасите в европейските газохранилища.

Цените, постигнати на европейските електроенергийни борси с ден за доставка 22 февруари на Полша и Гърция са по-ниски от тези преди една година. С повишаването на температурите се очаква, че стойностите в рамките на търговията "пазар ден напред" ще се понижат.

Търсене на електроенергия

Докато през втората седмица на февруари бе наблюдавано повишено търсене заради ниските температури, то през третата седмица бе отчетено намаление на повечето европейски пазари.

През втората седмица на февруари нарастването на търсенето на повечето пазари благоприятства повишаването на цените. Принос към това тогава имаше и спадът в производството на вятърна енергия в Германия и високите цени на CO2 и газа. Тогава увеличаването на производството на възобновяема енергия на Иберийския полуостров позволи намаляване на цените. През миналата седмица, стартираща на 15 февруари, за спада на цените на повечето пазари заслуга има увеличаването на производството на вятърна енергия в страни като Германия и Франция на фона на общия спад на търсенето. Това обаче не се отнася за италианския и испанския пазар.

Предвид прогнозите за повишаване на температурите през новата седмица се очаква търсенето на електроенергия да е по-ниско. Влияние ще имат и данните от индексът на доверието в икономиката на Германия и изменението на БВП, стойността на индекса на потребителските цени в еврозоната, обемът на промишлените поръчки в Италия, индексът на доверието на потребителите в икономиката на Франция, цените на производителите и изменението на БВП, които трябва да бъдат огласени тази седмица.

Разбира се, всичко това ще е и с оглед на разпространението на коронавируса и ефектът от ваксинирането.