Служебният министър на икономиката Кирил Петков ще има трима заместник-министри, съобщи той пред журналисти в Министерския съвет след края на първото официално заседание на служебния кабинет, предаде БТА. Заместник-министрите са Калина Константинова, Яна Бонекова и Ирена Младенова.

Кирил Петков изтъкна, че първи приоритет е икономиката да заработи, за да се излезе от икономическата криза. Затова се търсят варианти как да се помогне на микро-, малките и средните предприятия. "Ще мислим доста умни и интересни стратегии, които да приложим", добави той.

Стамен Янев ще ръководи отново Българската агенция за инвестиции, информира още служебният икономически министър. Той е с дългогодишен опит. Аргументите са, че в рамките на мандата на служебния кабинет се търси максимална ефективност. Чуждите инвестиции са едно от малкото места, където може да се влее нов капитал в икономиката, и затова е потърсен човек с опит в сферата.

Кирил Петков акцентира и върху важността българските търговски аташета и Българската агенция за инвестиции да имат голяма кооперация. "Имаме специална програма за координация между двете, за да има реални резултати", допълни той. Всеки един от тях трябва да е представител на първо място на България, подчерта Петков. Според него не може да има хора, които са търговски представители, и да имат други ангажименти. Най-важното нещо е те да представят България, за да има истински сделки, допълни още служебният министър на икономиката.