Аржентина избра за свой нов президент либертарианеца с десни убеждения Хавиер Милей, залагайки на аутсайдер с радикални възгледи, който да оправи икономиката, засегната от трицифрена инфлация, надвиснала рецесия и нарастваща бедност, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Вотът в южноамериканската страна бе произведен в момент, в който тя преминава през дълбока икономическа криза и отчита една от най-големите инфлации в света (143 процента на годишна основа). Третата икономика на Латинска Америка има трудности да изплаща колосалния заем от 44 милиарда долара, сключен през 2018 г. с Международния валутен фонд, а чуждестранните валутни резерви на страната са на най-ниското си ниво.

Новоизбраният президент обещава шокова терапия: "Няма място за постепенност, няма място за половинчати мерки". Плановете му включват закриване на централната банка, отказване от песото и замяната му с щатския долар, и драстично намаляване на разходите - потенциално болезнени реформи, които обаче се харесаха на избирателите, разгневени от икономическите неволи, посочи Ройтерс. 

"Моделът на упадък приключи, няма връщане назад", заяви Милей в предизвикателна реч след обявяването на резултата, като същевременно призна предизвикателствата, които стоят пред него.

"Изправени сме пред колосални проблеми: инфлация, стагнация, липса на истински работни места, несигурност, бедност и нищета", изброи той. "Проблеми, който могат да бъдат решени само ако възприемем отново идеите на свободата", каза той в победната си реч пред няколко хиляди свои привърженици, събрали се до предизборния му щаб, предаде Франс прес.

Победата на 53-годишния Милей разклаща политическия пейзаж и икономическата карта на Аржентина и може да повлияе на търговията със зърнени култури, литий и въглеводороди.

Милей критикува Китай и Бразилия, заявявайки, че няма да работи с "комунисти", и се обявява за по-силни връзки със САЩ.