Аржентинското правителство обяви, че се е споразумяло със супермаркетите месечното покачване на цените да бъде ограничено до максимум 5 процента за срок от 90 дни, за да овладее трицифрена инфлация в навечерието на предстоящи избори с голям залог, предаде Ройтерс.

Икономическият министър Серхио Маса съобщи новината след среща с представители на бранша и отбеляза, че властите са се договорили с 31 местни вериги супермаркети така, че цените да бъдат "стабилизирани" до президентските избори през октомври.

Самият Маса е кандидат за президент, след като миналата неделя спечели номинацията на управляващата перонистка коалиция.

Левоцентристкият министър ще се изправи срещу радикалния либертарианец Хавиер Милей, който събра най-много гласове на общонационалните президентски първични избори, и срещу надеждата на десноцентристите Патрисия Булрич.

Споразумението предвижда данъчни облекчения за онези супермаркети, които не повишават цените с повече от 5 процента месечно, а също и кредитни програми за малките и средни предприятия, които снабдяват супермаркетите, посочи икономическото министерство.

Мярката е част от поредица действия на правителството за замразяване на цените и овладяване на рязко повишилата се годишна инфлация, която за юли достигна 113 процента. Цените на потребителските стоки се очаква този месец да се покачат още, след като победата на първичните избори на Милей доведе до сериозен срив на песото.

"Целта на това споразумение е да попречи ефектът от колебанията в официалния валутен курс - с което се изпълнява условие на Международния валутен фонд - да се пренесе върху цените на стоките за широко потребление, удряйки по джоба всички аржентици", се допълва в съобщението.

В четвъртък икономическото министерство обяви, че ще замрази цените на горивата до 31 октомври след споразумение с бранша.