Международният валутен фонд (МВФ) отпусна транш от 7,5 милиарда долара за Аржентина в сделка, за която преговорите отнеха четири месеца, а инфлацията достигна 115 на сто, предаде ДПА, цитирана от БТА. Съобщението дойде в деня, в който стана известно, че Групата БРИКС кани южноамериканската държава за свой член.

Втората по големина икономика в Южна Америка спешно се нуждае от парите на МВФ, тъй като валутните й резерви са изчерпани, а песото е в състояние на свободно падане.

Аржентина е най-големият длъжник на МВФ с дълг от 44 милиарда долара.

Решението на МВФ

Поради екстремна суша и политически грешки Аржентина не успя да направи договорените корекции на бюджета, съобщи МВФ. Въпреки това беше възможно да се договорят нови цели като увеличаване на резервите на централната банка и повече фискална дисциплина, посочват от Изпълнителния съвет на МВФ.

Министерството на икономиката трябва да прехвърли повече от половината от новоотпуснатите средства на други кредитори, съобщава пресата в южноамериканската страна.

За да изпълни задълженията си към МВФ, Аржентина наскоро взе няколко мостови заема от Катар, Китай и от латиноамериканската банка за развитие Си Ей Еф (CAF).

Опити за спасяване на положението

Аржентина е затънала в тежка икономическа и финансова криза; страда от раздут държавен апарат, ниска производителност в индустрията и голяма сива икономика, която лишава държавата от много данъчни приходи, допълва ДПА.

Националната валута, песото, продължава да се обезценява спрямо щатския долар, а планината от дългове непрекъснато расте.

Преди седмица Министерството на икономиката обяви, в опит да овладее трицифрената инфлация, че ще замрази цените на горивата до 31 октомври след споразумение с бранша. Последва споразумение със супермаркетите месечното покачване на цените да бъде ограничено за срок от 90 дни.

Споразумението предвижда данъчни облекчения за онези супермаркети, които не повишават цените с повече от 5 процента месечно, а също и кредитни програми за малките и средни предприятия, които снабдяват супермаркетите.

"Целта на това споразумение е да попречи ефектът от колебанията в официалния валутен курс - с което се изпълнява условие на МВФ - да се пренесе върху цените на стоките за широко потребление, удряйки по джоба всички аржентинци", се казва в съобщение на аржентинското правителство от 19 август.

Аржентина в БРИКС?

Аржентина е сред шестте държави, които днес бяха поканени да се присъединят към групата БРИКС от 2024 г. За присъединяването на своя съсед най-много настояваше Бразилия - в лицето на президента Луиз Инасио Лула да Силва

БРИКС, която проведе среща на върха в Южна Африка е съставена от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Новопоканените държави са Обединените арабски емирства, Аржентина, Египет и Етиопия, Иран и Саудитска Арабия.

Самата Аржентина, чийто най-голям търговски партньор е Бразилия, вече заяви, че възнамерява да се присъедини към групата.

Лула да Силва разкритикува заемите на МВФ (които са спасителни за Аржентина) като "задушаващи" и намекна за възможността Банката за развитите на страните от БРИКС да увеличи заемите за други държави с "различни критерии", за да стимулира техните икономики.

Изборите в Аржентина

В южноамериканската страна обаче ще има президентски избори следващия месец и победителят на първичните избори, крайно десният ултралиберален кандидат Хавиер Милей, отправи критики към Китай и Бразилия.

Милей обещава да въведе доларовата икономика и евентуално да премахне централната банка, но се възползва от гневната вълна, породена от инфлацията и увеличаващите се трудности.

"Трагично е след 20 години отново да виждаме същите картини на грабежи, на каквито бяхме свидетели през 2001 г.", заяви той в социалната медия "Екс" (доскоро "Туитър"), цитиран от Ройтерс.