Възможно е постигане на търговско споразумение между Европейския съюз и САЩ до няколко седмици, заяви днес в Давос председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Американският президент Доналд Тръмп също се изказа оптимистично за постигането на споразумение между двете страни, но даде да се разбере, че това е труден въпрос и за решаването му трябва повече време. Двамата се срещнаха извън официалната програма на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос.

Както е известно Вашингтон заплаши ЕС с въвеждане на мита за европейските автомобили и за други стоки.

"Като цяло имах много добър разговор с американския президент Доналд Тръмп", отбеляза Фон дер Лайен пред журналисти след срещата с Тръмп. По думите й може да се очаква след няколко седмици да има споразумение, което да бъде подписано от двете страни. Фон дер Лайен уточни, че документът ще включва търговията, технологиите и енергетиката.

Същевременно ЕС ще трябва да преговаря и с Обединеното кралство, което на свой ред ще преговаря и със САЩ за търговско споразумение - вече като страна извън ЕС.

Ще направим всичко възможно да приключим до края на годината преговорите с Великобритания за сключване на търговско споразумение след излизането на страната от Евросъюза, каза Фон дер Лайен. Според нея сроковете за постигане на споразумение в голяма степен зависят от Лондон. 

Какви са очакванията на Тръмп

Също пред журналисти президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че очаква да успее да постигне търговско споразумение с Европа, но че преговорите по него в много отношения са по-трудни от договорката, която е постигнал с Китай.

"Ще постигнем споразумение, предполагам, в противен случай ще трябва да направим нещо друго", посочи Тръмп пред журналисти на Световния икономически форум в Давос.

По думите на президента Белият дом очаква новото търговско споразумение с ЕС да може да бъде сключено до президентските избори в САЩ през ноември.

Доналд Тръмп каза, че ще се срещне с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия, който ще посети Вашингтон още идната седмица. Той изтъкна, че те ще направят нещо, което очаква да бъде много драматично.

Скоро Китай ще внася стоки от САЩ на стойност над 250 милиарда долара, каза още американският президент.

Ще обложи ли Тръмп европейските коли

На 15 януари в. "Вашингтон пости", позовавайки се на източници, съобщи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е заплашил Париж, Лондон и Берлин да наложи мита от 25 на сто за европейските автомобили, ако те не обвинят Техеран в нарушаване на споразумението по иранската ядрена програма. По данни на американското издание предупреждението е било отправено седмица преди по-горе посочените страни да задействат на 14 януари механизма по уреждането на споровете в рамките на ядреното споразумение.

Темата на дневен ред вече две години и американските власти днес я повдигат отново.