Президентът Доналд Тръмп изтъкна в сряда новата "енергийна независимост" на САЩ. Според него така страната вече не се нуждае от петрола от Близкия изток и няма да усеща толкова силно геополитическите сътресения в Залива, предаде АФП.

И макар Вашингтон със сигурност да може да разчита на новото изобилие на шистов петрол и газ в страната, САЩ продължават, въпреки всичко, да внасят черно злато от чужбина.

Дали САЩ наистина ли са независими енергийно? Зависи какво се разбира, отговаря Мат Шмит, специалист по петролния пазар, който работи за компанията СлипърДейта (ClipperData).

"От няколко месеца САЩ станаха нетен износител на суров петрол и на преработени петролни продукти, пояснява той.

Благодарение на бума на шистовия газ Вашингтон стана нетен износител на газ през 2017 година за първи път през последните 60 години.

При все това САЩ продължават да внасят всеки ден 6 до 7 милиона барела петрол и над 1 милион барела петролни преработени продукти, подчертава Шмит. Страната продължава да бъде силно зависима от Канада и други държави, за да може да се снабдява с черно злато, включително и от страни от Близкия изток като Саудитска Арабия, Ирак и Кувейт, уточнява експертът.

Сега САЩ добиват средно по 12 до 13 милиона барела дневно, което е над добива и на Русия, и на Саудитска Арабия, в сравнение с 5,3 милиона барела дневно през 2009 година.

Тръмп може да е доволен от сегашното положение, след като през 2017 година заяви, че иска не само да постигне енергийна независимост, но и американска "доминация" в енергийния сектор, отбелязва АФП.