Колосалните 100 998 090 дървета са изсечени, за да бъдат отпечатани 50-те най-продавани книги в света, показва проучване на специализираната платформа за енергийна информация SaveOnEnergy.com/uk.

Смята се, че глобалните продажби само на книгата "Хари Потър и Орденът на Феникса" са довели до загуба на близо 5 милиона дървета. За цялата поредица на Хари Потър са изсечени 24 милиона дървета, което е еквивалентният размер на гората Гленгари в Скотланд, щата Северна Каролина.

Затова екологичният експерт Линда Додж предоставя задълбочени съвети за това как смяната на навиците за четене може да помогне на планетата.

"Въпреки че е донякъде плашещо, колко потенциални дървета може да са загубени от тези най-продавани книги, това не бива да ни спира да четем. Вместо това трябва да помислим за своя въглероден отпечатък и да се адаптираме, като опитаме електронно четене. Електронните книги често се предлагат само за £ 1 и не струват живота на едно дърво. А ползата? Можете да носите със себе си толкова книги, колкото искате; независимо дали е на вашия iPhone, iPad, лаптоп, Kindle или таблет", коментира Линда Додж.

3е-news.net

През изминалата година, може би не е изненадващо, че заради пандемията продажбите на книги са скочили стремително. Едно от издателствата в топ 5 Bloomsbury Publishing отчита най-високата си печалба за първото полугодие на 2020 г. от 2008 г. насам преди покачване на данъците с 60 на сто.

Имат се предвид ползите от това, че повече хора четат, но има сериозни екологични опасения, които вдъхновиха еко експертите в SaveOnEnergy.com/uk да проучат потенциалната загуба на дървета, отсечени за хартия, за да достигнат най-продаваните книги в света до своите читатели.

За целта SaveOnEnergy.com/uk съставя списък с 50-те най-продавани книги за всички времена и умножи приблизителните им продажби по броя на страниците им в първото издание. Резултатът се разделя на 10 000, приблизителната цифра за броя листове хартия, които се произвеждат от един стандартен бор.

В класацията на SaveOnEnergy.com/uk след романа "Орденът на Феникс" за Хари Потър (5 млн. изсечени дървета) се нарежда романът на Лев Толстой "Война и мир" (4 410 000 изсечени дървета), а челната петорка се допълва от от две книги от поредицата на Джоан Роулинг - "Хари Потър и огненият бокал" (4 134 000) и "Хари Потър и полукръвният принц" (3 945 500 изсечени дзървета), и на пето място е "Кодът на Да Винчи" от Дан Браун (3 912 000).