Волатилността по пазарите в региона е голяма, а обемите са слаби, което означава още една внезапна и рязка промяна в настроението на инвеститорите на пазар. Това каза Софи Камарудин, пазарен коментатор от Bloomberg Хонконг, пред телевизия "Блумбърг".

"Регионалните акции имаха слаб старт, грижейки се за загубите, които след това обърнаха. Търговците продължат да се съмняват в перспективите за напредъка в търговията след сигналите от страна на Китай, че ще въведе стимули и че ще дойде края на блокирането на работата на американското правителство. Цената на юана се повиши дори и след като Централната банка на Китай предложи около 38 млрд. долара на банките чрез своят инструмент за краткосрочни заеми, което е част от усилията да се насърчи отпускането на заеми на малки бизнеси и да се подсили ръста".

Това обаче не беше достатъчно, за да се подсилят китайските акции в индекса Shanghai Composite, който в момент е с 0,26% надолу, уточни Камарудин.

В Хонконг пазарът премина през труден старт, преди волатилността да се промъкне отново, спомена Софи Камарудин. "Акциите в Hang Seng току-що започнаха да се търгуват отново заради почивка за обяд, като е с 7 десети от процента под нулата", допълни тя.

"На пазара на валутите йената разшири загубите си спрямо долара, след като Японската банка остави политиката си непроменена и намали перспективата за инфлацията отново. Новините са дори по-положителни, тъй като страната повиши перспективата за ръста си за тази и следващата година".

Общо-взето, новините остават доста притеснителни, посочи Камарудин. "Имаме световно забавяне на ръста, колебаеща се китайска икономика, търговска война, неработещо американско правителство и заплахите, свързани с Брекзит. ", напомни тя.